AKTUELNO

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj i predsednik Hašim Tači, aktivirali su upravljački tim koji će se baviti sastaljvanjem statuta Zajednice opština sa srpskom većinom. Da li je početak formiranja ZSO od strane kosovskih vlasti korak napred u odnosima sa Beogradom ili je ovaj potez samo dobar alibi pred međunarodnom zajednicom?

Karijerni diplomata Zoran Milivojević istakao je da je sasvim očigledno da ne postoji volja da se ispoštuju obaveze prema Briselskom sporazumu i da se formira Zajednica srpskih opština.

- ZSO je dogovorena i potpuno jasno definisana Briselskim sporazumom i dokumentom iz 2015. kojim je precizirano šta sve Zajednica sadrži. Sve je nacrtano i vrlo je prosto! Dosad je ZSO mogla da se formira da je bilo političke volje. Ovaj pristup radu kojeg smo svedoci u prethodnim danima, iznuđen je od sponzora kosovske nezavisnosti. Svima je jasno da je Srbija došla do kraja činjena usluga i ustupaka i zapadu je zna da mora da izvrši neki pritisak kako bi se obezbedili mir i stabilnost na Balkanu – kaže Milivojević za Nacionalni dnevnik.

Đurić je, kako kaže, bio potupuno jasan kada je govorio o statutu ZSO.

- Statut se može napisati za kratko vreme i bez nekih velikih stručnjaka. A nova poseta Đurića je opet rezultat nekog pritiska onih koji su shvatili da su prištinske vlasti neuspela tvorevina sa separatnim interesima – kaže Milivojević.

Foto: TV Pink

Prof. dr Milan Pašanski, stručnjak za bezbednost smatra da postoji kontinuitet pritisaka i želja za destabilizacijom regiona.

Očigledna je linija pritisaka koji se nastavljaju. S druge strane žele se razvodniti obaveze albanske strane koje su ustanovljene Briselskim sporazumom. Tači i Haradinaj više ne duvaju u istu tikvu i znaju da ih čeka sud za ratne zločine, pa žele da kod svojih saveznika obezbede nekakav status zaštićenih svedoka. Haradinaj naginje Americi, a Tači i Americi i Rusiji i Turskoj. On igra više uloga i trenutno mu je tako zgodno, videćemo dokle će mu biti – kaže Pašanski.

On ističe da ne treba isključiti nove Markale na KiM, jer se Amerikancima „žuri“.

- Žele da brzo završe stvar i dovedu je do kraja. Ako izdržimo ovaj pritisak koji je sve jači, Amerikanci će posle nekog vremena prestati sa pritiskom i možda početi sa stvaranjem suda za ratne zločine. Mislim da će onda situacija početi da se odvija u našu korist. Ako nastavimo prijateljstvo sa Kinezima, oni će za 15 godina postati neprikosnovena prva sila sveta koja će moći da nam pomogne sa Kosovom jer i sama ima slučan slučaj sa Tajvanom – kaže Pašanski za Pink.

Milivojević podseća da se države koje nisu priznale Kosovo, drže prava.

- Nisu one donele političke odluke kada su rešile da ne priznaju KiM, ili nas puno vole, već su i njima otete teritorije ili postoji opasnost da će im biti otete. Kada je reč o KiM postoji nekoliko činjenica: Kosovo i Metohija su pod mandatom UN i promena statusa južne pokrajine ne može se menjati bez promene rezolucije. Činjenica je i da su se međunarodni odnosi promenili i rivali su Amerika, Kina i Rusija. Treća činjenica je da Srbija danas ima drugačiji međunarodni položaj, pa tako predsednik ima komunikaciju sa svim relevantnim liderima. U položaju smo da kažemo nešto i da se naš glas čuje i svima je jasno da je Srbija faktor stabilnosti u regionu i zato i postoje ovoliki pritisci na nas i pokušaji da nas privole sa raznih strana. Aktivna politika doprinela je ovom položaju Srbije i tome da se bez Srbije ne može – zaključuje Milivojević.

Pašanski smatra da će predsednik Vučić Angeli Merkel prezentirati sve naše odrađene obaveze i činjenicu da albanska strana svoje još nije izvršila.

- Kada je o bezbednosnoj situaciji na KiM reč, nadam se da se neće isprovocirati ubistvo nekog prištinskog političara čime bi se stekao utisak da je reč o revanšizmu zbog ubistva Ivanovića ili hapšenja Đurića. Usledila bi intervencija sa nesagledivim posledicama, a to nam ne treba sada kada smo stekli čvrstinu. Situacija se zaoštrava i ide prema kulminaciji i raspletu. Poenta je da držimo stvari pod kontrolom i imamo načina da to činimo – imamo svoje i prijateljske obaveštajne službe koje nam pomažu u svakom trenutku – ističe Pašanski.

Foto: TV Pink

Milivojević, govoreći o sastanku predsednika Vučića sa Merkelovom, kaže da je razgovor bitan za normalizaciju dijaloga koji je međuzavistan. Dominiraće, kako kaže, dve teme: Kosovo i Metohija i proces evrointegracija.

- Susret pokazuje visok nivo bilateralnih odnosa i lične veze dva lidera, što je izuzetno važno. Predsednik je u pravu kada nije potpuno optimista, jer SAD ima stav da je nezavisnost Kosova završena stav. Ipak, sa EU može da se razgovara jer joj je u interesu da ovaj deo Evrope postane deo EU. Nove članice i proširenje jako su važni za EU – kaže Milivojević.

#Nacionalni dnevnik

#Zoran Milivojević

'