AKTUELNO

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić danas se uoči posete Kosovu i Metohiji obratio građanima Srbije na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Đurić je na početku konferencije prokomentarisao plan Albanaca u Prištini za formiranje Zajednice srpskih opština.

Dokument o formiranju ZSO, koji je predstavila Priština, nije ništa do obesmišljavanje prethodne tvrdnje privremenih institucija u Prištini da će formirati ZSO, rekao je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

- Priština nema nameru da formira ZSO - poručio je Đurić.

Đurić je na konferenciji za novinare rekao da Priština, umesto da radi na formiranju ZSO, formira neka "upravljačka tela", koja ne predstavljaju ništa drugo do "odbor za tutorstvo" nad predstvanicima srpske zajednice.

On je rekao da je u Prištini juče stranim diplomatama predstavljen dokument koji je nazvan mehanizam za asocijaciju srpskih opština, a da taj dokument predviđa i stvaranje nekavog Izvršnog odbora, koji treba da daje projektne zadatke Srbima.

- Tako nešto nigde nije predviđeno Briselskim sporazumom - ukazao je direktor Kancelarije za KiM.

Kako je rekao, ne dolazi u obzir da se tako nešto ostvari, jer postoji Briselski sporazum:

- I nikoga od nas, niti građane Srbije više neće moći da slažu  -zaključio je Đurić.

On je objasnio da je Srbija došla do, kako kaže, autentičnog dokumenta koji je Priština predstavila, a pod nazivom "Radni mehanizam za asocijaciju srpskih opština".

Taj dokument, kaže Đurić, govori o tome da premijer privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj treba da bude nadležan za sprovođenje i formiranje Zajednice srpskih opština.

- Tim dokumentom predvideli su, ni manje ni više, nego da u timu za sprovođenje, upravljačkom timu, budu četiri predstavnika Srba. Da upravljački tim ima 12 članova, znači da ima albansku većinu. Ovaj plan takođe predviđa osnivanje nakakvog izvršnog odbora koji treba da daje projektne zadatke srpskim predstavnicima u vezi sa formiranjem ZSO, a članovi su Meliza Haradinaj, Selim Selimi, predstavnici Tačija, Veseljija, predstavnici Samoopredeljenja, Demokratskog saveza Kosova i drugih političkih stranaka nacionalnih manjina...- rekao je Đurić na konferenciji za novinare.

Dokument SAD i EU delili su juče, kaže Đurić, kao svoj zvanični akt, te Beograd očekuje adekvatnu reakciju.

- Ja hoću da im poručim - takav film nećete gledati. Srbi će raditi na ZSO onako kako je to predviđeno sporazumom - rekao je on.

Na pitanje kako je Srbija došla do takvog dokumenta iz Prištine, Đurić navodi da "imamo svoje kanale".

- Ne zaboravite da smo mi od 1912. do 1999. bili tamo država u punim kapacitetu. Ovo je autentičan dokument koji su juče ujutru uručili predstavnicima SAD i u Briselu - rekao je Đurić.

Priština, istakao je, nema nameru da formira ZSO.

Plan Prištine da sve srpske sredine budu sa većinski albanskim stanovništvom pokazuje da pričaju "šarene laže" o dogovoru, dok, sa druge strane, rade na nečemu što je sve samo ne priprema za mirnu i zajedničku budućnost, izjavio je danas direktor kancelarije za KiM Marko Đurić.

- Šta oni misle o mirnoj i zajedničkoj budućnosti videli smo pre dve nedelje- poručio je Đurić na pres konferenciji.

Namera Prištine, tvrdi on, jeste da pojačanim prilivom ilegalnog i delimično legalnog novca pospeši otkup srpskih imanja, da se progonom i hapšenjem Srbi zastraše, a srpski predstavnici podmićivanjem međusobno posvađaju.

- Pa će tako naši predstavnici da budu laka meta za dalje pritiske- istakao je direktor Kancelarije za KiM i ponovio da sve to pokazuje da sigurno ne rade na stvaranju uslova za mirnu i zajedničku budućnost.

Đurić će večeras prisustvovati ponoćnoj Vaskršnoj liturgiji u manastiru Banjska.

Đurić je na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanja, rekao da priču sa dozvolama za odlazak na KiM privremene institucije u Prištini koriste za svoje javno mnjenje, ali i naglasio da u svakom slučaju sloboda kretanja ne bi trebala da bude sporna ni za koga niti da se dovodi u pitanje.

Kako je rekao i nasilje pre dve nedelje je proizvod samovolje Prištine i politike da destabilizuju prilike, da zauzmu, ako je moguće sever KiM, ali i poručio da je, bez obzira šta oni činili "naša obaveza da budemo sa našim narodom na KiM".

Dodao je da se ne oseća nebezbedno.

- Ako naš narod može da živi dole mogu i ja da odem dole za praznik - rekao je Đurić.

#Kosovo

#Liturgija

#Marko Đurić

'