AKTUELNO

Koliko je rasprostranjena mreža obaveštajnih službi,koji su njihovi interesi i zadaci i sa kojim se bezbednosnim izazovima,u ovom trenutku,suočava Srbija?

Docent dr Slobodan Anđelković sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost Univerziteta „Union“ kaže da je bezbednosna situacija u Srbiji narušena, počev od hapšenja američkog specijalca u Beogradu, do atentata na Olivera Ivanovića i svih dešavanja na KiM.

- Ovo je trusno područje sa vrlo kompleksnom bezbednosnom situacijom. Najviše me zabrinjava saopštenje američke ambasade kojim je upozorila na moguće terorističke napade za vreme uskršnjih praznika na KiM. Obaveštanja su zasnovana na analizama njihovih bezbednosnih službi, dakle, ne govore napamet - ističe Anđelković, dodajući da bi bio srećan kada bi praznici prošli bez incidenata.

Foto: TV Pink

On podseća da je pre nekoliko godina u kompjuteru Bina Ladena pronađena mapa Kosovske Mitrovice i fotografija hrama i ističe da postoji veza između Albanaca i islamističkog terorizma.

Komentarišući to da MI6 prikuplja podatke o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, dr Orhan Dragaš sa Međunarodnog instituta za bezbednost kaže da se ovo ne sme relativizovati i da naše obaveštajne službe dobro rade svoj posao, čim su došle do podataka.

Foto: TV Pink

Potpukovnik bivše Kontraobaveštajne službe JNA Ljuban Karan kaže da su trenutno u ofanzivi obaveštajne službe na našem terenu i prelaze u višu fazu.

- Za diplomatski odnos ovakvi podaci za koje se MI6 nemaju značaja, ali imaju za personalni napad i pritisak. Ličnosti koje se zalažu za vojnu neutralnost i nezavisnost Srbije biće na udaru ovakvih personalnih napada - kaže Karan.

Foto: TV Pink

Komentarišući sastanak sa Metjuom Palmerom, Karan ističe da njegov dolazak ne donosi mnogo i da problem ne posmatra iz našeg, već iz ugla Albanaca.

Više o ovoj temi pogledajte u nastavku:

#Beč

#Novo jutro

'