AKTUELNO

Srpska lista je opredeljena da se formiranje Zajednice srpskih opština realizuje isključivo u skladu sa dogovorima iz Brisela, poručila je danas ta lista.

Srpska lista ističe u saopštenju da neće ni pod kojim uslovima i izgovorima pristati da se ZSO uskrate osnovni elementi koji joj garantuju funkcionalnost i izvršna ovlašćenja u određenim oblastima, a na osnovu kojih će se zaštititi i unaprediti život Srba na KiM, i omogućiti njihov ostanak, opstanak ali i povratak na ovim prostorima.

- Mi ne želimo da upravljamo životima bilo kog naroda na KiM,ali ne želimo i da svoje živote damo na upravljanje drugima. Opšte poznata je činjenica da se dogovori u Briselu odnose na život nas, Srba, i da su iz tih pregovora proizašli i sporazumi o ZSO, kao krovnoj instituciji srpskog naroda, a nikako nekakvoj nevladinoj organizaciji kako je neki u Prištini žele predstaviti - naglašava Srpska lista.

Kako kažu ZSO, onakva kakva je dogovorena u Briselu je nasušna potreba srpskog naroda koja ni na koji način ne ugrožava bilo koga na KiM, ali pruža garancija da će Srbi imati sudbinu u svojim rukama, ali i odgovornost prema svojim građanima.

- Delimo skepsu i pesimizam Vlade Srbije i predsednika Vučića da u Prištini nema stvarne volje za punu primenu sporazuma i osnivanje ovakve ZSO. Ove aktivnosti koje se najavljuju deluju kao pokušaj predstavnika Albanaca da smanje međunarodni pritisak, bez iskrene želje da se konkretno realizuju briselski dogovori - ukazuju u Srpskoj listi.

Pitaju kako neko može od Srba na KiM, posle prošlog ponedeljka, da veruje u iskren odnos i dodaju da su strah, teror, i mržnja koju su doživeli stigli u svaku srpsku sredinu na Kosovu i Metohiji, "kao jasna poruka gde nas pojedini krugovi vide".

Predstavnici Srpske liste su danas, navode, imali značajne sastanke sa najvišim predstavnicima Evropske službe za spoljne poslove, a jedan od zaključaka je da su za formiranje ZSO merodavni isključivo dogovori postignuti u Briselu, "a ne nekakvi akti koji su namenjeni za unutrašnju upotrebu, te da je jedini nadležan za izradu statuta upravljački tim sastavljen od četiri predstavnika Srba, u skladu sa postignutim sporazumima u Briselu".

Pročitajte još: Igor Simić za NOVO JUTRO: Mnogo puta smo se opekli o pusta obećanja - zato odluke Prištine uzimamo sa rezervom (VIDEO)

#Brisel

#Kosovo i Metohija

#Srpska lista

'