AKTUELNO

Potpredsednik vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da ne očekuje ništa spektakularno od današnje runde dijaloga predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija u Briselu, uz posredovanje šefice evropske diplomatije Federike Mogerini.

- Ništa spektakularno ne očekujem posle svega što je rekao predsednik Vučić - rekao je Dačić.

On objašnjava da nije lako razgovarati sa Albancima i predstavnicima međunarodne zajednice, ali ističe da je još teže razgovarati sa Vučićem, kada je, kako je rekao, razočaran odnosima te međunarodne zajednice.

- Ja sam stalno govorio da ga međunarodna zajednica laže. Mi sada razgovaramo i nije reč o priznanju. Tačno je da postoji nešto zapisano od 2013. Da dođe do nekog sporazuma, pravno obavezujećeg o normalizaciji, ali niko nikada nije objasnio šta u tom sporazumu treba da piše - jasan je Dačić.

Ukazujući na poplavu lažnih vesti u srpskim medijima, Dačić je, upitan da li je tačno da je Srbiji postavljen ultimatum "ili ""ili Kosovo u UN ili blokada", odgovorio:"To je nemoguće da se može desiti".

Dačić je naveo da svakog dana čitamo neke spektakularne informacije i da je prošao i , prošao je i "famozni četvrtak" kada je najvaljivano da će neko iz Nemačke doneti predlog ili ultimatum.

- Prošao je taj četvrtak, ko je došao, ko je doneo, svi znaju da Vučić nije bio tu, kod mene niko nije dolazio, pa kod koga su dolazili da donesu bilo kakav predlog, to je velika laž - istakao je Dačić.

U novinama možete pročitati da je neko dao rokove, da Vučić mora da prihvati nešto do juna ili do marta sledeće godine, ko je taj ko može da postavi bilo koje rokove nama, upitao je Dačić.

- Netačno je dakle da postoji ultimatum, ali će postojati pritisci. Ali, ako neko misli da će Vučić sad da popusti i da je ovo uvod u priznavanje Kosova, ne poznaje ni Vučića, ni Srbiju. Od toga nema ništa - poručio je Dačić i ponovio da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost.

Podsetio je da u EU postoji pet zemalja koje ne priznaju kosovsku nezavisnost. Posebno je pomenuo Španiju koja ne žele da učestvuje na sastancima na kojima su predstavnici Prištine i protivi se upotrebi termina "zapadnobalkanska šestorka".

Ukazao je da pitanje priznanja nije stvar, kako je rekao, Vučića, već Vučića, svih stranaka i građana Srbije.

- U ovoj fazi mi treba da vodimo dijalog, treba da budemo konstruktivni i da postupimo kao svaka druga zemlja u svetu koja poštuje svoju državu, njen integritet nacionalne interese - rekao je šef srpske diplomatije i zapitao: "Zašto bi Srbija odustala od tih principa".

Jer, podsetio je, s druge strane imamo Kadri Veseljija koji "prisvaja" Preševo, a to je zato jer "svi oni govore o 'velikoj Albaniji'".

Dačić ukazuje da Albanci poput Veseljija pričaju sada da nema mogućnnosti promena granica.

- O kakvim granicama oni sada pričaju - zapitao je, istakavši da oni o tome govore nakon što su "razbili" međunarodnu priznatu Srbiju.

Upitan da li je tačno da su Srbi i Albanci bili za podelu Kosova, a da je Nemačka to zaustavila, Dačić je odgovorio da ne zna i dodao da je u sadašnjoj fazi razgovora bilo različitih ideja o kojima će, kako je rekao, govoriti Vučić, koji će izneti i naš predlog.

#Ivica Dačić

'