AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je na ceremoniji obeležavanja 70 godina postojanja Evropske organizacije za nuklearna istraživanja CERN, nakon čega se obratio novinarima.

Vučić je rekao da sve ono o čemu se danas govorilo i sve što se spozna u CERN-U koristi u dalju industrijalizaciju, preko njih se usavršavaju lekovi za lečenje raka.

- Govorili smo o tome kako je nastao svet, univerzum, ali sve što ovde saznaju koristi se u različite svrhe za dalju industrijalizaciju. Oni su izmislili world web, preko njih se usavršavaju lekovi za lečenje raka, da se napada tim protonima elektronima i... nisam fizičar da mogu da dajem preciznije informacije. Šta je za ljude važno, 23 čoveka naša su stalno ovde - rekao je Vučić.

Kako je rekao, ključni problem je činjenica da mi moramo sebe da brže menjamo i da razumemo šta se dešava u svetu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Kasnimo za Amerikom i kasnimo za Kinom i teško ćemo ih stići. Svi brojevi naši idu na dole, a kineski, američki idu na gore. CERN je najbolja institucija u Evropi i za nas od ogromnog značaja, mi smo jedna od 24 punopravne članice i ponosan sam na tu činjenicu. Moraćemo nuklearne elektrane da imamo jer nećemo imati struju - istakao je Vučić i dodao:

Moramo da razumemo šta je smisao razvoja i kako možemo da razvijamo zemlju. Dajte ljudi, razmislite šta je to što gura zemlju napred - to je ulaganje u znanje, to nije samo veća plata nego kada ću i kako više da radim, i da učim, a onda stiže i veća plata.

- Moraćemo sebe da menjamo i svoje navike da menjamo, ne da radimo i učimo manje, već više da bismo mogli da idemo u korak sa svetom. Obezbedićemo novac, uradićemo skupo, a ko će da nam vodi te nuklearke? Prvo moramo da imamo svoje ljude, školovane stručnjake. Koliko smo mi izgubili zbog ovog ludovanja oko litijuma. Nećemo imati stručnjake za rudarstvo, za ekologiju - upozorio je Vučić.

Foto: Instagram.com/buducnostsrbijeav

Pitanja novinara

Govoreći o situaciji u svetu Vučić je rekao da se obistinjuju njegove prognoze.

- Ja ništa ne radim iza leđa građanima Srbije i srpskom narodu  - istakao je Vučić i dodao da dešavanja u svetu moraju nekako da se odraze i na našu zemlju.

- Treba da idem u Crnu Goru, u Dubrovnik. Treba da dođe Erdogan. Pre toga treba da idem u Hamburg, pa Berlin. Pa mi dolaze iz Somalije... ne znam ni kako ću da uspem - rekao je Vučić o predstojećim važnim sastancima.

Vučić je rekao da se svi plaše novog rata i sukoba, što je razumljivo.

- Svi se plaše rata i ode opet ekonomija u propast i sve što smo stekli i zaradili ko zna kako će da završi. Nije naša zemlja u lošem stanju, ali moraćemo mnogo da ulažemo u visoko obrazovanje. A ne tiče se plata, već brojnih promena, dovođenja stranih univerziteta, školovanja, a ne onog što smo pre 30 godina učili. Moraš da učiš svaki dan, nećeš - propao si. Idi u penziju i ne zauzimaj mesto onima koji idu u korak sa svetom - zaključio je Vučić.

Autor: Marija Radić