AKTUELNO

Predsednica Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Danijela Vujičić izjavila je da je danas na sednici tog tela, sa koje su izostali predstavnici dela opozicije, pružena podrška srpskom narodu na Kosovu i predstavnicima Srpske liste da nastave borbu za srpski narod i državu, kao i pregovaračkom timu Beograda u dijalogu sa Prištinom.

Vujičić je rekla da je sednica zbog bezbednosne situacije na Kosovu i ugroženosti Srba na tom području bila zatvorena za javnost, te da su razmotrene informacije koje su dostavile BIA, MUP, Ministarstvo odbrane, Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

"Odbor za Kosovo i Metohiju je, i u saopštenju, dao podršku srpskom narodu na KiM i političkim predstavnicima Srpske liste da nastave borbu za srpski narod i državu, ali se osvrnuo i na pet mera Vlade Srbije, koje je predložio predsednik Republike Aleksandar Vučić. Skupština Srbije će u narednom periodu doneti zakon kojim će KiM biti proglašeno posebnom zonom socijalne zaštite", rekla je Vujičić.


Prenela je da je sednica Odbora protekla u konstruktivnoj atmosferi.

"Ali, oni koji su najveći zagovornici, ali samo medijski i na društvenim mrežama, koji govore o KiM i položaju srpskog naroda, a da pritom nikada nisu osudili Aljbina Kurtija za jednostrane poteze koje je preduzeo i svu politiku terora nad Srbima, oni koji su tražili posebne sednice... Oni se danas nisu pojavili. Nisu došli na sednicu Odbora, bez obrazloženja zbog čega. Bilo je kolega iz dela opozicije, koje su izgleda samo na sednici koja je zatvorena za javnost govorili kako je teška politička situacija, kako Kurti jeste taj koji teroriše, a podržali su i pet mera vlade. Ali, to rade samo kada su sednice zatvorene za javnost i nadam se da će to reći i javno pred kamerama", rekla je Vujičić.

Ukazala je da su Srbija i Srbi na Kosovu u teškoj političkoj situaciji, te da je Odbor pružio podršku pregovaračkom timu Beograda koji se bori za Srbe na Kosovu.

"Tu nemamo razmirica. Saopštenje je jednoglasno usvojeno, jer su svi podržali ono što je Odbor usvojio kao zaključak", dodala je Vujičić.

Na pitanje kada se može očekivati sednica parlamenta na kojoj bi bio usvojen zakon kojim bi Kosovo bilo proglašeno za zonu posebne socijalne zaštite, Vujičić je rekla da bi ta sednica trebalo uskoro da bude održana.

Dodala je da će taj zakon predložiti Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Autor: Snežana Milovanov