AKTUELNO

U Njujorku je u toku 79. zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, na kojoj se okupilo više od 140 svetskih lidera i predstavnika država. Učesnicima se večeras oko 19 i 30 sati po našem vremenu, obraća i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Generalnu debatu otvorio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš. 

Nakon govora Gutereša, prisutnima se obratio predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva.

Foto: Tanjug AP/UN Photo/Loey Felipe

Predsednik Brazila Luiz Injasio Lula da Silva izjavio je da su Brazil i Kina predložili plan od šest tačaka za početak pregovora između Rusije i Ukrajine kako bi se okončao njihov sukob. 

Lula da Silva je rekao da su Latinska Amerika i Afrika isključene iz Saveta bezbednosti, što je neprihvatljivo, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug AP/UN Photo/Loey Felipe

Za govornicom je nakon toga bio predsednik SAD Džozef Bajden, a posle njega i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

- On (Putin) je krenuo da uništi Ukrajinu, ali Ukrajina je i dalje slobodna. Želeo je da oslabi NATO, ali NATO je veći, jači, ujedinjeniji nego ikada ranije, sa dve nove članice, Finskom i Švedskom. Moj odgovor je da nećemo odustati od naše podrške Ukrajini - naglasio je Bajden u svom obraćanju na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Predsednik Vučić je 14. na listi govornika prvog dana generalne debate.

Učesnicima će se obratiti i predsednici Švajcarske, Kolumbije, Južne Afrike, Litvanije, Gvatemale, Maldiva, Tadžikistana, Sijera Leonea, Angole, kao i emir Katara i kralj Jordana.

Vučić je odmah po dolasku u Njujork najavio da će Kosovo biti najvažniji deo njegovog govora i da će "podsetiti na reči koje su izgovarali naši predstavnici 1999. godine u UN" da se svi prisete.

"Samo mirno, strpljivo, ja ću ovde razgovarati sa najvažnijim, u realnom životu, američkim zvaničnicima. Kada im mi kažemo 'što gazite Rezoluciju 1244' onda Zapad, Turci i svi ti iz NATO koji ih naoružavaju odgovore da se promenila situacija kad su priznali nezavisnost Kosova", rekao je Vučić.

Istakao je da veruje da će mu govor biti interesantan, i da je siguran da će kao i prethodnih puta biti najgledaniji i najčitaniji.

Autor: Marija Radić