AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se na 2. plenarnoj sesiji Samita o budućnosti u Njujorku.

- Mir je danas važniji od svega, ali niko ne vidi mir kao značajnu vrednost. Nasuprot tome, svi veliki, pravdajući svoje velike politike, govore o pravednom miru, što znači da bi oni trebalo da pobede, a da bi drugi trebalo ne samo da izgube, nego i da budu potpuno uništeni. Svi akteri, bez izuzetka, pozvaće se na norme međunarodnog prava koje idu njima u prilog, a namerno će zaboravlјati šta su radili i šta i danas rade. Na to će ih podsetiti drugi veliki, koji će, takođe, da zaborave sva ta nedela, ali će, ipak, da pronađu beskrajna kršenja međunarodnog prava u slučaju prvih- napisao je predsednik Vučić na svom instagram nalogu i dodao:

- Srbija podržava plan generalnog sekretara Ujedinjenih nacija. Mi podržavamo Pakt za budućnost, uprkos tome što imamo zamerke i što bismo voleli da vidimo više kompromisa za zemlјe u razvoju, kao i to da velike zemlјe bolјe razumeju potrebe malih. Svih pet tematskih celina je važno za nas: Održivi razvoj i finansiranje razvoja; Međunarodni mir i bezbednost; Nauka, tehnologija i inovacije i digitalna saradnja; Mladi i buduće generacije i Transformisanje globalnog upravlјanja, ali o kakvom finansiranju razvoja, položaju mladih i održivom razvoju možemo da govorimo kada imamo velike regionalne sukobe u svetu i tenzije u koje su uklјučene skoro sve najveće svetske sile.

- Kada je reč o primedbama, Srbija podržava zahtev Grupe 77 zemalјa u razvoju, uz koje je i Narodna Republika Kina, te smatramo da bi finansiranje problema klimatskih promena trebalo da bude odvojeno pitanje, a ne deo finansiranja razvoja- napisoa je Vučić na svom instagram nalogu.

- Srbija je na svom evropskom putu. Za razliku od mnogih, Srbija poštuje norme međunarodnog javnog prava. Istovremeno, Srbija je moderna zemlјa, ali nije spremna da žrtvuje sopstvene tradicionalne vrednosti i odupiraće se spolјnim pokušajima koje takozvani ”Woke” pokret nameće kao najvišu moguću vrednost i kao stanje koje, navodno, moramo da dostignemo u budućnosti- piše u objavi predsednika Vučića.

Autor: Jovana Nerić