AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas predsedniku Narodne Republike Kine Si Đinpingu ponovni izbor na tu funkciju, uz najbolje želje da NR Kinu i dalje odlučno vodite putem napretka i blagorodne budućnosti.

- Mene, kao Vašeg iskrenog prijatelja, veoma raduje činjenica da Kina, vođena Komunističkom partijom sa Vama na čelu i na osnovu Vaše političke misli, postiže velike uspehe u izgradnji socijalizma sa kineskim karakteristikama za novo doba, kao i na međunarodnom planu. Vaše globalne inicijative, poput inicijative Pojas i put, koja promoviše duh drevnog Puta svile, Srbija ne samo da podržava, već u njima i učestvuje, jer smatramo da će povezivanje različitih naroda u zajednicu sa zajedničkom budućnošću nesumnjivo doprineti razvoju, miru i solidarnosti u svetu - naveo je Vučić u pismu Si Đinpingu.

On je istakao da pažljivo prati razvojni put Kine, kao i odluke donete na zasedanjima Svekineskog narodnog kongresa i Svekineske narodne konsultativne konferencije.

- Kao predsednika Republike Srbije i Srpske napredne stranke, a pre svega kao Vašeg iskrenog prijatelja, raduje me odluka o ustavnom amandmanu, jer ću i u godinama pred nama imati čast i zadovoljstvo da sa Vama radim na produbljivanju našeg sveobuhvatnog strateškog partnerstva i jačanju čeličnog prijateljstva. Ta odluka pokazuje da je Komunistička partija Kine hrabra i odgovorna, jer je istorija mnogo puta pokazala da je uloga lidera često odlučujuća za napredak države i naroda - istakao je Vučić.

Veoma cenim Vašu hrabrost i odgovornost, naveo je predsednik Srbije, naglašavajući da je čvrsto uveren da će uz Sija kineski narod ostvariti San o velikom oživljavanju, a oživljavanje Kine sigurno će biti u korist očuvanja mira i stabilnosti, kao i dobrobiti svih naroda u svetu.

- Uz veliku zahvalnost na svesrdnoj podršci Kine pitanjima od suštinskog državnog i nacionalnog interesa za Srbiju, prvenstveno u odnosu na pitanje Kosova i Metohije, koristim ovu priliku da Vam ponovim čvrst, dosledan i nepromenljiv stav Srbije kada je reč o podršci politici 'jedne Kine'. Posebno me raduje što ste prihvatili moj poziv da ponovo posetite Srbiju. To će biti još jedna prilika da Vam uzvratim gostoprimstvo, kojim ste mi nekoliko puta učinili čast u Kini, što će imati veliki značaj za Srbiju i njene građane - navodi se u pismu predsednika Vučića predsedniku Kine. Vučić je uputio čestitku i novoizabranom potpredsedniku Narodne Republike Kine Vang Ćišanu.

#Aleksandar Vučić

#Si Đinping

'