AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić stigao je sinoć u Njujork čime je započeo posetu Sjedinjenim Američkim Državama gde će učestvovati na 79. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Obraćanje predsednika Vučića

- Veoma sam srećan što sam prisutan na ovom Samitu budućnosti, neću vam oduzimati puno vremena citirajući likove iz stripa Alana Forda rečima da je bolje imati mir i saradnju od rata i sukoba, da je bolje biti zdrav nego bolesta, i ne želim da ponavljam prazne priče o pošovanju međunarodnog prava, jer međunarodno javno pravo važi samo za male i nejake u slučajevima kada ih ne napadaju veliki- reako je Vučić.

- Govoreći o najmoćnijim zemljama neverovatno je sa koliko laži i hipokrizije oni bruztalno krše zakone u Ujedinjenim nacijama i povrh svega mir - dodao je Vučić.

On je rekao da je mir danas važniji od svega ali da niko ne vidi mir kao neku važnu vrednost, ali samo velike zmelje opravdavaju pričama o pravednom miru što znači da oni treba da pobede, a drugi ne samo da trebna da izgube već da treba da budu potpuno uništeni.

- Svi akteri bez izuzetka se pozivaju na one norme Međunarodnog prava koje im idu u korist i zaboravljaju sve što rade danas. Pdsećaće ih na poštovanje od strane drugih zemalja koje će takođe zaboraviti na svoja nedela, a ukazaće na beskrajna kršenja međunarodnog prava ovih prvih zemalja - rekao je Vučić.

- Republika Srbija podržala je park budućnosti uprkos tome što ima prigovore i zbog toga što bi smo želeli da ima više kompromisa za zemlje u razvoju i da velike zemlje bolje razumeju potrebe malih. Svih pet poglavlja su važna za Srbiju

- Srbija podržava plan generalnog sekretara Ujedinjenih nacija. Mi podržavamo Pakt za budućnost, uprkos tome što imamo zamerke i što bismo voleli da vidimo više kompromisa za zemlje u razvoju, kao i to da velike zapadne zemlje bolje razumeju potrebe malih. Svih pet tematskih celina je važno za nas -rekao je Vučić.

- Kada je reč i primedbama, Srbija podržava zahtev Grupe 77 zemalja u razvoju, uz koje je i Narodna Republika Kina, te smatramo da bi finansiranje problema klimatskih promena trebalo da bude odvojeno pitanje, a ne deo finansiranja razvoja - dodao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

- Verujemo da će Sjedinjene Američke Države i Evropska unija imati više razumevanja u reformama postojeće finansijske arhitekture. Takođe, verujemo da su primedbe Rusije i Brazila, u kojima su pitanja klime i klimatskih promena više povezana sa bezbednošću, nego sa razvojem, ozbiljne i da zaslužuju pažnju.- rekao je predsenik.

Vučić je rekao da Srbija smatra da je veoma važno da se pronađe ravnoteža između zapadnog stanovišta o vladavini prava sa jedne strane i zahteva brojnih zemalja sa druge strane, kada je reč o porodičnim i tradicionalnim vrednostima.

- Ljudska prava su jedno, a njihova zloupotreba i preterivanje vode do uništenja tradicionalnih konzervativnih društava, što mnoge zemlje širom sveta ne mogu da prihvate, naročito kada je reč o porodičnim vrednostima, koje baštini i Republika Srbija- rekao je Vučić.

On je dodao da je Srbija na svom evropskom putu.

- Za razliku od mnogih, Srbija poštuje norme međunarodnog javnog prava. Istovremeno, Srbija je moderna zemlja, ali nije spremna da žrtvuje sopstvene tradicionalne vrednosti i odupiraće se spoljnim pokušajima koje takozvani ” Woke” pokret nameće kao najvišu moguću vrednost i kao stanje koje, navodno, moramo da dostignemo u budućnosti - rekao je Vučić.

Tokom ovogodišnjeg zasedanja Generalne skupštine, predsednik Vučić prisustvovaće i brojnim skupovima, među kojima je i prijem "Serbia Beyond Future" u organizaciji Stalne misije Republike Srbije pri Ujedinjenim nacijama.

Predsednik Vučić obratiće se učesnicima 79. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u utorak, 24. septembra, navedeno je u saopštenju.

Autor: Iva Besarabić