AKTUELNO

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se danas sa delegacijom iz Nemačke na čelu sa ministrom za pravdu i evropska pitanja nemačke savezne pokrajine Baden-Virtemberg Gidom Volfom, i tom prilikom rekao da je saradnja između regiona i gradova nešto što je neophodno i što daje kvalitet evropskim procesima.

Vučević je kazao da su razgovori, koji su započeti septembra prošle godine u Štutgartu i Ulmu, uspešno nastavljeni i u Novom Sadu.

Teme su bile vezane za Dunavsku strategiju i za naš grad, koji je nosilac titula Evropska prestonica kulture i Omladinska prestonica Evrope. Dominirale su teme koje se tiču saradnje Nemačke i Srbije, dve pokrajine, kao i gradova dve zemlje. Takođe, spominjali smo i velike investicije iz Nemačke, poput skoro otvorenog centra nemačkog "Kontinentala" u Novom Sadu, kao i procese vezane za evrointegracije, reforme u okviru pravosudnog sistema, zatim, čestitali izbor nove savezne vlade u Nemačkoj", kazao je gradonačelnik.

Ministar pravde i evropskih poslova Gvido Volf, koji predvodi delegaciju nemačke savezne pokrajine Baden-Virtemberg, istakao je da važnu ulogu u procesu evropskih integracija igraju jedinice lokalne samouprave.

- Mi možemo izgraditi jaku Evropu jedino ako imamo snažne regione i lokalne samouprave unutar država članica. Želimo da promovišemo partnerstvo između gradova, jer u tome vidimo koristan instrument koji samo može da doprinese boljitku Evrope - kazao je Volf.

Gradonačelnik Ulma Gunter Ciš, koji je rekao da postoji izuzetno dobra saradnja Novog Sada i Ulma, čestitao je i na osvojenim prestižnim evropskim titulama.

Pročitajte još: Poslanici iz Srbije posmatraju izbore u Rusiji

#Miloš Vučević

'