AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Pragu gde se održava Globalni bezbednosni forum GLOBSEC 2024 gde učestvuje na panelu "Pridruživanje Zapadnog Balkana EU", a tokom boravka imaće i odvojene bilateralne susrete sa brojnim zvaničnicima.

Predsednik Vučić razgovarao je i sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

"Otvoren i iskren razgovor sa Miroslavom Lajčakom kome sam preneo izuzetnu zabrinutost zbog najnovijeg nasilja na Kosovu i Metohiji, ponovnog kršenja prava i ugrožavanja bezbednosti srpskog stanovništva bahatim i nelegalnim potezima Prištine.

Zatražio sam konkretnu i nedvosmislenu reakciju EU i zemalja članica - ne samo u osudi ovakvih poteza, već i u njihovom sprečavanju i zaštiti Srba. Srbija ostaje odgovoran partner EU u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom, ali će iskoristiti sva raspoloživa diplomatska sredstva da ne dozvoli teror nad svojim narodom", napisao je predsednik Vučić na zvaničnom Instagram nalogu.

Autor: Dubravka Bošković