AKTUELNO

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Srbije Dubravka Đedović Handanović reagovala je na izjavu predsednika Narodnog pokreta Srbije Miroslava Aleksića, koji je izjavio da su građani Trstenika sinoć "zaustavili mašine koje su krenule da vrše istražne radnje na području naseljenih mesta Veluće i Bučje."

- Povodom izjave predsednika Narodnog pokreta Srbije (NPS) Miroslava Aleksića da su građani Trstenika večeras zaustavili mašine koje su krenule da vrše istražne radnje na području naseljenih mesta Veluće i Bučje moram da naglasim da su sprečena istraživanja tehničko-građevinskog kamena, a ne nikla ili zlata, i to kompaniji koja ima važeće dozvole nadležnih institucija.

- Radi se o istraživanju tehničko-građevinskog kamena. Domaća kompanija koja ima istražno pravo je ispunila uslove definisane Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima, a dostavili su rešenja o uslovima Zavoda za zaštitu prirode i Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Nadležni organ lokalne samouprave može da da informaciju o eventualnim ograničenjima za izvođenje istraživanja što je u toku. A odobrena prava na istraživanje nikla i kobalta su izdali 2011. godine Aleksić i njegovi koalicioni partneri.

- Za neupućenog Aleksića, ta prava su istekla. Takođe, bez želje da zvučim maliciozno, pitam koja je stručnost gospodina Aleksića i da li je uopšte ima, osim da zaustavlja napredak svoje države. Pa bi tako zaustavio građevinsku industriju, razvoj lokalne industrije, osim ako nije isključivo za njegove lične interese. Tako da – dobar učenik Aleksić nije dobro savladao gladivo pa meša metalične sirovine sa kamenom, i ne zna šta su odobrili kao istražno pravo on i njegovi koalicioni partneri. Zato treba da prestane da širi paniku i lažne vesti, već da se precizno informiše. U današnje vreme za to je dovoljan internet pretraživač - stoji u izjavi Đedović Handanović.

Autor: Iva Besarabić