AKTUELNO

Na području grada Beograda, Bezbednosno-informativna agencija je juče, u ranim prepodnevnim satima, u saradnji sa drugim nadležnim državnim organima sprovela kontraobaveštajnu operaciju na planu hapšenja hrvatskog špijuna.

Novinar Politike Marko Lakić kaže da se hapšenje špijuna poklopilo zajedno sa razgovorom na granici sa Severinom Vučković, što je novinare u hrvatskoj posebno zbunilo jer nemaju nikakve informacije.

- Otišli su u krajnost. Oni nemaju informacije vezane za hapšenje. Logično, kad se radi sa špijunima sigurno se ti podaci čuvaju u tajnosti. Špijunaža i kontrašpijunaža nisu javne delatnosti, da je javno, bila bi lakrdija - rekao je Lakić.

Foto: TV Pink Printscreen

Hrvata ovde ima dosta, ranije su se bavili ekonomskom špijunažom, jer su njihove firme ovde dobro snalazile za vreme privatizacije... I u Vladi Srbije su sedeli ljudi koji su odavali informacije, rekao je Lakić.

- Juče sam čitao Severininu izjavu. Mučno je da se jedna pevačica bavi politikom. Ona je pevačica... Ona je navodno maltretirana zbog advokata koji je pevao srpske pesme... Ne znam šta su njoj Srbi loše uradili. Ima dete sa Srbinom, živela je sa drugim Srbinom... - dodao je Lakić.

 Sociolog prof. dr Ilija Kajtez je, govoreći o hapšenju hrvatskog špijuna, istakao da je Zagreb centar antisrpskog delovanja.

Foto: TV Pink Printscreen

- Logika svih obaveštajnih službi prema nekoj državi je takva da je učine nestabilnijom, manje relevantnom u vođenju politike. Nemojmo se zavaravati, svaka služba hoće da učini ovu zemlju prijemčivijom za svoja delovanja. Kada je vlast na neki način narušena, ili je na tasu, lakše je uticati na aktere - rekao je Kajtez.

Mi nemamo prijateljske službe, već partnerske, jer služba pre svega radi za svoju zemlju, navodi Kajtez.

- Za nas je porazno da čovek od 22 godine, Raković radi za albansku operativnu službu. Mi smo zatajili u obrazovanju, mediji su zatajili u prenošenju. Treba predočiti ljudima, davati informacije... - rekao je Kajtez.

Novinar Marko Lopušina rekao je da smo mi u ratu sa albanskim teroristima 100 godina.

Foto: TV Pink Printscreen

Mi na njihovim prostorima ne možemo da imamo logistiku, jer nas tamo nema, a oni ih ovde imaju, bilo u Vonjvodini, ili na Kosovu, objašnjava Lopušina.

- Bez toga se ne ide, oni vode obaveštajni rat, pitanje je kada će da potegnu oružje. Vi ako sada pozovete analizu špijuna, koje znamo sada, koji su otkrivebni... Preko 250 špijuna je registrovano, od toga najviše Hrvata - dodao jeLopušina.

Cilj je da budemo opljačkani izbušeni, da nestanemo, dodao je Lopušina.

Autor: Dubravka Bošković