AKTUELNO

Novi pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel na ovoj poziciji nasledio je Viktoriju Nuland u oktobru prošle godine.

Novi pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel na ovoj poziciji nasledio je Viktoriju Nuland u oktobru prošle godine. Uprkos tome što ima samo 31 godinu i što mu zameraju nedostatak iskustva u "državnim poslovima", Mičel je već uspeo da stekne dobru reputaciju u diplomatskim krugovima. Poznat je kao oštar kritičar ruske politike i predsednika Vladimira Putina.

Mičel je godinama radio u nevladinom sektoru, odnosno Centru za analizu evropske politike (CEPA). Mičela smatraju najzaslužnijim za to što je CEPA 2015. obezbedila ugovor sa Pentagonom za izradu studije koja podržava pomeranje NATO bliže Rusiji, "kako bi se štititile Poljska, Litvanija, Estonija i Letonija".

Američka štampa prenosi Mičelove stavove da vlade Rusije, Kine i Irana žele da izazovu "američku moć", koju "grickaju na malim zemljama od Baltičkog i Crnog mora, preko Persijskog zaliva, Indijskog okeana sve do Azije". Mičel se zato zalaže da odgovor SAD na ovo treba da bude jačanje međunarodnih saveza.

On je šesta generacija Teksašana, diplomirao je istoriju i političke nauke na Teksas teh univerzitetu, a magistrirao nemački i evropske studije na Fakultetu za diplomatiju Univerziteta u Džordžtaunu. Doktorirao je na Univerzitetu u Berlinu.

Pročitajte još: Đurić: I mi imamo paket za KiM

#NATO

#Ves Mičel

'