AKTUELNO

Tri srpske ambasade u Nemačkoj, Austriji i Švajcerskoj dobile su pretnje mejlovima da će biti mete terorističkih napada.

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić izjavio je za TV Pink da u proteklih 24 sata nema novih pretnji našim abasadama, ali da ove pretnje smatraju veoma ozbiljnim.

Kako je rekao iza njih postoji veoma kompleksna politička pozadina sa najviših funkcija u našoj južnoj pokrajni.

- Retorika, narativ i ponašanje koje je po svom karakteru ekstremno i ne čudi što su se pojedini krugovi u rasejanju odlučili na ovako ekstremne korake. Oni koji napadaju žele da proizvedu efekat promene kursa, da odvrate one koji deluju u ime Srbije od zastupanja srpskih interesa, naročito kada je reč o Kosovu i Metohiji - navodi Đurić.

Policija u državama u kojima su izvršene pretnje su utvrdile odakle pretnje dolaze i identifikovani su pojedinci, jedan je već i javno poznat od počinilaca, međutim treba da se sprovede jedna temeljna i opsežna istraga jer pretnje ambasadama naravno da imaju politički kontekst.

- Poruka njima je da ne samo da nećemo odustati, prestati, već ćemo pojačati našu aktivnost i to upravo u tim centrima koje su napali pretnjama - rekao je Đurić.

Đurić o otvaranju mosta na Ibru: Cilj je preuzimanje kontrole nad Severnom Mitrovicom

Ministar Đurić je rekao da će svaka naša ambasada i konzulat biti i kancelarija za Kosovo i Metohiju upravo u borbi za očuvanje kolektivnih, ljudskih i političkih prava Srba.

Ovakvim koracima kao što je najava otvaranja mosta mimo dijaloga u Briselu i protivno volji velikih sila koje su i podržale tzv. nezavisnost Kosova i Metohije i protivno vitalnim interesima srpske zajednice radi se na preuzimanju kontrole nad Severnom Mitrovicom.

Nije to otvaranje nikakvog mosta u Kosovskoj Mitrovici funkcionišu još četiri mosta, ovde se radi da se jedan simbolički, a i stvarni bedem bezbednosti odbrane Srba ukloni.

Đurić je rekao da je srpska diplomatija se anagažuje neprekidno na svim kontinentima kako bi objasnila težinu položaja našeg naroda, očekujemo od KFOR-a i od zemalja Kvinte da reaguju na pravi način.

Đurić je poručio građanima da ne trebaju da brinu da su naše ambasade i konzulati bezbedni i da će uprkos pretnjama nastaviti da rade svoj posao.

Autor: Dalibor Stankov