AKTUELNO

Stevica Deđanski, analitičar, govoreći o nevladinim organizacijama, odnosno onim antidržavnim među njima, kaže da mi, poput nekih zemalja, nemamo luksuz da zabranimo nevladin sektor.

Deđanski je rekao da nam to ne bi bilo dopušteno bez nekih konsekvenci, te da to ne treba raditi, već je dovoljno pratiti trag novca.

- Da li postoje antidržavne organizacije? Pa, hajde da navedemo neke koje svi znate: Fond za humanitarno pravo Nataše Kandić, Sonja Biserko, četiri jahačice srpske apokalipse, koje satanizuju srpski narod. U Srbiji to svi znamo. Sad je važno razobličavati ove novoosnovane, pa nastaju ''Žuta patka'' i slično - kazao je Deđanski za Novo jutro TV Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Deđanski je kazao da je važno da treba objavljivati ko odakle dobija novac.

- Zašto bi to bila tajna? Onda da vidimo gde novac ide, čime se bave... Ne znam da li je transparentno, ali znam da se o tome ne priča - izjavio je Deđanski.

Dušan Stojaković, urednik ekonomske rubrike u Večernjim novostima, kaže da se bavio temom upliva stranog novca u pomenute organizacije i kako se one finansiraju.

- U principu, kada gledamo iz pozicije prava, tu nema ništa nelegalno, većina tih nevladinih organizacija dobija novac na račun, potpuno na ''belo'' i to nije sporno... Međutim, kad taj novac legne, tu postaje mali problem, gde je taj novac otišao i u kakvu namenu - rekao je Stojaković i dodao da se na tom polju može pojaviti sumnja.

Foto: TV Pink Printscreen

Stojaković je podsetio na aktivistu iz Pančeva protiv mini-hidroelektrana koji je tokom godine 54 puta otišao na Staru planinu da je ''brani''.

- To je jedan veliki trošak. Odakle taj novac - upitao je Stojaković i dodao da se tako dolazi i do tog političkog delovanja.

Autor: Marija Radić