AKTUELNO

Poslednje četiri godine Srbija napredovala, ekonomski i politički i u dijalogu sa Kosovom, ocenio je ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi.

Članstvo Kosova u UN podrazumeva normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, rekao je Majkl Kirbi za "Večernje novosti".

- Tražimo normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, a ne da Srbija prizna nezavisnost Kosova- objasnio je ambasador, dodajući da ostaje na Evropskoj uniji da definiše šta će ta normalizacija tačno značiti.

Kirbi, čiji mandat u Beogradu ističe krajem januara, naglasio je da je u prethodne četiri godine Srbija napredovala, ekonomski i politički, u dijalogu sa Kosovom i odnosima sa susedima.

Na pitanje "Novosti"  hoće li zahtev da Priština dobije stolicu na Ist Riveru biti deo pravno obavezujućeg sporazuma koji EU zahteva na kraju procesa normalizacije, Kirbi je odgovorio da SAD samo asistiraju u tom procesu koji vodi EU, i u ovoj fazi ni na čemu ne insistiraju.

-SAD su priznale Kosovo, ali to je pitanje za EU, gde pet država to nije učinilo. Pravno obavezujući sporazum je jedan u nizu papira koji Beograd i Priština potpisuju. To ste već činili, u aprilu 2013, avgustu 2015. godine-rekao je Kirbi.

Američki ambasador je govorio i o bliskim odnosima Srbije i Rusije, istakavši da Srbija može imati odnose sa Rusijom, ali da treba razumeti njihovu prirodu.

-Ljudi ovde misle da je Rusija, a ne EU, najvažniji ekonomski partner Srbije. Prema podacima važih institucija, a koje je objavljivala štampa, od Rusije ste dobili nula dinara nepovratnih donacija. Mi smo vam dali milijardu dolara donacija, a niko ne kaže da ste od nas dobili bilo šta osim bombi. Treba sagledati realnost, a ne živeti u mitovima- istakao je Kirbi.

Autor: Č. Nikolić

'