AKTUELNO

Gost jutarnjeg programa ministar finansija Siniša Mali govorio je o obeležavanju 100 dana Vlade koje će danas biti održano u Etnografskom muzeju.

Kako je rekao na tom događaju predsednik vlade će održati govor i izneti rezultate koje smo ostvarili u proteklih 100 dana, a svako od ministara pripremio svoj deo o tome šta se sve dešavalo u njegovom resoru.

On je u jutarnjem programu kod Jovane Jermić na TV Pink pokazao grafikon koji pokazuju rezultate naše zemlje.

Na grafikonu se vidi da u prvoj polovini ove godine Srbija ima najvišu stopu rasta BDP-a u Evropi, čekamo rezultate još nekih zemalja sigurno kada svi dođu bićemo među top dve ili tri zemlje.

Foto: TV Pink Printscreen

Rast našeg BDP-a je 4,5 odsto - naveo je Mali i dodao da smo ispred zemalja kao što su Francuska, Španija, Italija, Nemačka je minus 0,1, Austirja minus 0,7, a prosek evrozone je 0,6 posto rasta.

- Jedna Srbija ima 4,5 odsto, tako da bi sublimirao i sumirao uspeh kada je ekonomija u pitanju upravo u ovome, dakle naš rast je i dalje snažan, naš rast se bazira i na rastu izvoza i9 na rastu investicija i na rastu životnog standarda, dakle rastu nam i plate i penzije. Imali ste prošle nedelje podatak da je prvi put u istoriji prosečna zarada u Srbiji prešla tu granicu od 100.000 dinara, tačnije 1170.000 dinara to je negde oko 855 evra - naveo je Mali.

Kako je rekao do kraja ove godine biće preko 920 evra i onda smo na putu da do kraja naredne godine imamoa prosečnu zaradu od preko 1.000 evra u Srbiji i podsetio da je prosečna zarada u Srbiji 2012. godine bila 329 evra.

Mali je rekao da smo potpuno u dinamici da do kraja 2027. godine ostvarimo ono što smo zacrtali da prosečna platau Srbiji bude oko 1400 evra.

Kada su penzije u pitanju Mali je rekao da će se kod najstarijih naših sugrađana ići sa dvocifrenim povećanjem penzija.

Planirno je povećanje plata i u javnom sektoru, veće povećanje u relativnom iznosu dobiće i prosvetari, a sa preciznim podacima će se uskoro izaći, dodao je Mali.

Ralna prosečna zarada u Srbiji porasla je za preko 9 odsto, a sa druge strane prosečna penzija za 15,2 odsto.

- Dakle u realnom iznosu čuvamo standard građana Srbije, i ne samo da ga čuvamo on ralno raste i ono što je bitno naša ekonomska politika koja se zasniva na privljačenju stranih investicija, na otvaranju novih fabrika, novih radnih mesta apsolutno daje rezultate, imamo nikada veći broj zaposlenih na ovaj broj stanovnika - rekao je Mali.

Autor: Dalibor Stankov