AKTUELNO

Ministar građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе Goran Vesić dobio je na sudu Novu, koja je nakon potvrđene prvostepene presude u obavezi da mu isplati 80.000 dinara, kao i sudske troškove.

- Upravo sam dobio informaciju da je doneta drugostepena presuda u predmetu Vesić - Nova.rs (tužba zbog teksta "Goran Vesić kao Pablo Eskobar - na isti način do pozicije") - napisao je Vesić na svom Fejsbuk profilu i dodao:

Potvrđena je prvostepena presuda i sud je dosudio da mi Nova isplati 80.000 dinara naknade nematerijalne štete, a takođe imaju i obavezu da objave uvod i izreku presude, i da isplate troškove postupka u iznosu od 62.700 dinara. Nerado podnosim tužbe protiv medija. Nekada sam i sam bio mladi novinar i imamo ogromno uvažavanje za novinarsku profesiju koja je važna za izgradnju demokratskih kapaciteta jednog društva.

On je dodao da veruje da mediji treba da imaju najveće moguće slobode, ali te slobode treba da koriste odgovorno, a ovde smo upravo imali slučaj zloupotrebe slobode koju naša država omogućava svim medijima.

- Jedno su demokratija i sloboda, koje treba da gradimo i negujemo, a drugo su laži koje zaslužuju osudu i prezrenje.
Nadam se da će ova presuda imati korektivnu ulogu u pisanju medija Nova.rs i da će motivisati uredništvo ovog medija da se u svom budućem radu u većoj meri pridržava kodeksa novinara i profesionalnih standarda koji nalažu da pisanje medija bude objektivno i istinito - naglasio je Vesić i istakao:

Naknadu koja mi pripada usmeriću novinarskim organizacijama koje sprovode obuke mladih novinara kako bismo svi zajedno kao društvo uticali na njihovo pravilno oblikovanje i podizali njihovu svest o važnoj ulozi koje novinarska profesija ima za srpsko društvo.

Autor: Snežana Milovanov