AKTUELNO

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je danas u polemici sa opozicijom da od njih nije čula odgovor ni na jedno od sedam konkrentih pitanja koja im je postavila o Rio Tintu.

"Svašta sam čula, ali nisam čula odgovor ni na jedno od mojih sedam pitanja. Ima vremena, verujem da će građani sačekati", rekla je ona obraćajući se kao poslanik.

Brnabić je rekla da je 2017. godine transparentno potisan Memorandum o razumevanju sa Rio Tintom u vladi i da tada nije bilo nikoga ko je bio protiv.

"Nije bilo nikoga da pita za životnu sredinu. Nije bilo tada nijednog protesta", rekla je Brnabić i istakla da ni 2020. godine kada je bila u Loznici, i kada je završena prethodna studija izvodljivosti za projekat Jadar nije bilo opozicije da bude zabrnuta.

Ona je ukazala da ih nije tada interesovala životna sredina, jer nije bila politička tema.

"Niko nije rekao ni reč 2020. protiv tog dokumenta. Pored toga što pokazuje da smo radili transparentno, a to je da smo u tom Memorandumu o razumevanju uveli dve stvari po prvi put - da sve sirovine ostanu u Srbiji i da se naš narod bogati i druga da će morati da se poštuju najviši standardi životne sredine. To nije bilo ni u jednom memorandumu ni u jednom istražnom pravu i zakonu koji ste vi donosili", rekla je Brnabić i dodala da je tadašnja vlast bila spremna da dozvoli da se izvezu sirovine.

Predsednik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović upitao je prethodno Brnabić šta je tema dnevnog reda, da li je to deklaracija ili litijum, a poslanik DS Srđan Milivojević ako je deklaracija toliko važna i bitna zašto je došla na dnevni red posle mesec dana.

On je rekao da je 2006. godine Vlada Vojislava Košutnice donela Zakon o rudarenju, i da je Milenko Jovanov bio član te stranke koja je potpisala taj zakon.

Šef poslaničke grupe SNS odgovorio je Milivojeviću da je on tada podržavao litijum i da to nastavlja i danas, ali da je opozicija dovela 2001. godine Rio Tinto i 2011. godine kako je rekao "zakucala" da oni dobiju eksplataciona istraživanja.

Poslanici SPP reagovali su povodom sedemog pitanja Brnabić u vezi sa prodajom zemljišta Rio Tintu i ocenili da su oni prodali svoju zemlju, a ne državnu.

Autor: P. J.