AKTUELNO

Ministarka za brigu o porodici i demografiju, Milica Đurđević Stamenkovski oglasila se nakon netačnih interpretacija njenih izjava u medijima.

- Ubrzo, nakon što smo saopštili da će uslediti izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, i da će roditeljski dodatak biti značajno povećan, kao po nalogu, usledila je hajka jednog dela medijske scene Srbije, koja je poprimila razmere ličnog obračuna sa mnom, praćena elementima govora mržnje i javnog linča - rekla je Đurđević Stamenkovski.

- Poslednji u nizu je pokušaj netačne interpretacije mojih izjava na temu akušerskog nasilja. Reči koje sam iznela na ovu temu u potpunosti su istrgnute iz konteksta i sa namerom plasirane u javnost na potpuno pogrešan način - kaže ministarka.

- Naime, moj stav je da trudnica treba da bude najzaštićenije biće u svakom društvu. Nedavno sam i lično prošla kroz to iskustvo i jako dobro znam šta sve moramo da učinimo da bi naše žene i majke tokom boravka u porodilištima bile u potpunosti sigurne i spokojne. Nažalost, žene koje su iz različitih razloga imale traumatična iskustva i bile izložene fizičkom ili verbalnom nasilju, najčešće odustaju od ponovnog rađanja dece. To je ozbiljan problem čijem sam rešavanju maksimalno posvećena, i kao žena i kao majka, i kao ministar.

- Odgovorno tvrdim da akušersko nasilje ne sme biti zloupotrebljeno za širenje panike u društvu i izazivanje straha. Slučajevi akušerskog nasilja ne smeju poslužiti kao izgovor za kampanju protiv života i rađanja. Uslove u srpskim porodilištima treba značajno unaprediti, ali to ne znači da je opravdano da se u određenim medijima ona prikazuju kao "klanice", a svi ginekolozi kao "kasapini", čime se unosi nesigurnost i strah kod svih žena i budućih majki - kaže ministarka Đurđević Stamenkovski.

- Sa slučajevima nasilničkog postupanja prema porodiljama se moramo obračunati sistemski i iz korena, jer nažalost, svedoci smo da se zbog nesavesnih i bahatih pojedinaca baca senka na porođaj kao najlepši čin donošenja novog života na svet - poručila je ministarka.

- Razumem da postoji jedan deo javnosti koji je isključivo kritički nastrojen prema svemu što čini, ne samo naše ministarstvo, već Vlada Srbije u celini, ali moja pažnja neće biti usmerena na polemiku sa njima, već isključivo ka borbi za što bolji položaj roditelja i dece u Srbiji - zaključuje ministarka Milica Đurđević Stamenkovski.

Autor: Aleksandra Aras