AKTUELNO

Suđenje bivšem lideru OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za ratne zločine na KiM i u Albaniji, 1998-99, biće nastavljeno 19. avgusta, pošto je danas svedočenje završio bivši visoki starešina OVK Bisljim Zirapi.

Zajedno sa Tačijem, za zlodela nad Albancima, Srbima i Romima u više od 40 pritvora OVK, optuženi su Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići. U vreme obuhvaćeno optužnicom, svi su bili vodeći članovi Glavnog štaba OVK i "privremene vlade Kosova", prenosi Beta.

Od jula do novembra 1998. Zirapi je bio prvi operativac, potom i načelnik GŠ OVK.

Zastupnica četvrtooputuženog Krasnićija, Venkatešvari Alahendra optužila je danas Zirapija da je "preuveličavao" Krasnićijevu ulogu u vrhu OVK i da je "lažno svedočio, kako bi spasao sopstvenu kožu".

Zirapi je to odlučno negirao, ostajući pri iskazu da je Krasnići, od novembra 1998. do kraja februara 1999, bio "prvi zamenik komandanta OVK" dok je "glavni komandant" Azem Sulja, tokom celog rata na KiM, bio u Albaniji.

U skladu s tim položajem, Krasnići je, po Zirapiju, dobijao obaveštajne izveštaje i imao ovlašćenje da naređuje hapšenja i druge akte, što je Krasnićijeva odbrana negirala.

Zirapi je, kao najviši starešina OVK koji je javno dao iskaz u ovom procesu, svedočio čak 12 dana.

Od početka suđenja Tačiju, Veseljiju, Seljimiju i Krasnićiju, 3. aprila prošle godine, pred sudijama je iskaz dalo 77 svedoka, a u spis su uvrštene i desetine pisanih izjava.

Raspravno veće, kojim predsedava Čarls Smit iz SAD, dalo je tužiocima rok do aprila 2025. da završe izvođenje dokaza protiv optuženih.

Pre početka procesa, tužioci su najavili da će imati više od 300 svedoka, ali su taj broj, posle zahteva sudija, smanjili za 100. Raspravno veće je zastupnike optužbe pozvalo da dodatno "sažmu" svoj dokazni postupak i smanje broj svedoka.

Autor: Snežana Milovanov