AKTUELNO

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da su na adrese više predstavnika Privremenog organa opštine Štrpce stigli pozivi za saslušanja i informativne razgovore u tužilaštvu u Uroševcu i da su se zaposleni danas uredno i odazvali pozivu, uz napomenu da ovakvim institucionalnim nasiljem Aljbin Kurti želi da ukine srpske institucije na KiM.

- Saslušavanje koje Priština po nalogu Aljbina Kurtija danas sprovodi nad radnicima lokalne samouprave, javnih preduzeća i ustanova u sistemu Republike Srbije u opštini Štrpce ima za jedini cilj da se slomi duh srpskog naroda u Sirinićkoj župi i dodatnim pritiskom i zastrašivanjem nateraju da napuste svoja ognjišta - navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM, prenosi Kosovo Online.

Ističu da je reč o veoma uznemirujućem postupanju prištinskih organa koji su, kako navode, prvo godinama protivpravno u kazamatima držali čelnike opštine Štrpce, a sada dodatno progone ostale zaposlene.

- Ovakvim institucionalnim nasiljem Aljbin Kurti želi da ukine srpske institucije na Kosovu i Metohiji i zatre tragove srpskog postojanja na ovim prostorima - navodi se u saopštenju kancelarije za KiM.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je o novom udaru na Srbe obavestila pismom i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka i ostale relevantne međunarodne misije tražeći da se angažuju i zaustave novi progon predstavnika opštine Štrpce.

- Podsetimo da su progonu i pritiscima prethodnih meseci izloženi i zaposleni u lokalnim samoupravama u opštinama Lipljan, Istok, Peć i Gora, kao i u zdravstvenim ustanovama, poštama, filijalima Poštanske štedionice, i direktori osnovnih i srednjih škola u opštinama na severu KiM što govori o planskom i sistematskom pokušaju zatiranja srpskih tragiva na KiM - zaključuje se u saopštenju.

Autor: Snežana Milovanov