AKTUELNO

Izjava Munire Subašić, predsednice Udruženja Majke Srebrenice, direktno poziva na smrt predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Očigledno da ono što nisu uspeli da urade tadašnjem premijeru, a današnjem predsedniku Vučiću pre 9 godina u Potočarima, sada bi da učine.

Njena izjava data je za "Danas," predstavlja ozbiljan i opasan presedan u javnom diskursu regiona, koji već trpi posledice teških reči i napetosti.

Naime, Subašić je između ostalog izjavila:

„...Meni je žao što Aleksandar Vučić nije bio sponzor Rezolucije, što se na taj način nije nama majkama izvinio. Mrtvi se ne mogu vratiti, ali ipak i on ima svoju djecu. Mora da misli na to. Nije samo njegov život važan – važan je život njegove djece i njegovih unučadi...“

Kako dodaje, neka su njegova “djeca živa i sretna, a on neka očekuje od Alaha kaznu”.

Foto: Beta AP

Ovakav jezik, koji uključuje pozive na božansku kaznu i implicira smrt, daleko je od konstruktivnog dijaloga koji je neophodan za mir i pomirenje u regionu.

Ovaj izuzetno oštar ton ne doprinosi rešavanju dugogodišnjih sukoba i samo produbljuje postojeće podele. Umesto da se fokusira na pravdu i istinu, ovakva retorika podstiče mržnju i netrpeljivost. Pozivanje na smrt političkih lidera, nikada ne bi trebalo biti prihvatljivo u civilizovanom društvu.

Dijalog mora biti vođen s ciljem izgradnje mira, a ne dodatnog razdvajanja.

Rešenje ne leži u podsticanju mržnje već u traženju načina da se izgrade mostovi poverenja između naroda.

Potrebno je raditi na istini, pravdi i poverenju kako bi buduće generacije mogle živeti u miru i razumevanju.

Izjava Munire Subašić, mora biti osuđena jer ne doprinosi miru i stabilnosti.

Autor: P. J.