AKTUELNO

Predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić pozvala je danas u Banjaluci na poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Republike Srpske.

U obraćanju na svečanoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), Brnabić je poručila da Srbija želi mir, stabilnosti i saradnju i moli za puno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji BiH definiše kao dva entieta i tri konstitutivna naroda s tim da je, kako je navela,Srpska nepovrediva i neprikosnovena.

Srbija poštuje Dejtonski mirovni sporazum. Molimo i za poštovanje srpskog naroda i uvažavanje svih njegovih prava ma gde da živi. Protivimo se urušavanju Dejtonskog sporazuma, a posebno dovođenje u pitanje ingerencija Republike Srpske

Ana Brnabić

Ona je istakla da je prisutna neverovatna inverzija koja se sastoji od toga da oni koji se stalno pozivaju na poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma budu prokazani da priželjkuju nestabilnost i probleme, a oni koji javno kažu da bi bilo bolje bez Sporazuma zalažu se za mir i stabilnost.

A, istina je suprotna, istakla je predsednika Skupštine Srbije.

Srbija poštuje Dejtonski sporazum i teritorijalni integritet BiH, kao i nepovredivost Republike Srpske. Oni koji javno priželjkuju rušenje Dejtonskog sporazuma žele neizvesnost i probleme u regionu.

Ana Brnabić

Foto: Tanjug/SRNA/ NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRPSKE

Ponovila je da se Srbija protivi urušavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, a posebno u smislu slabljena i dovođenje u pitanje postojanja Republike Srpske, njenih ingerencija i opstanka.

Navela je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uvek insistirao na jačim vezama sa Republikom Srpskom. Podsetila je da je Srbija uložila više od 100 miliona evra u različite projekte u Srpskoj.

Mnogo puta je ponavljao da zajedno možemo biti samo jači, ako uspostavimo čvrste veze između Srba i Bošnjaka. Ponosna sam što sam deo njegovog tima koji je nesebično uvek pomagao Srpskoj, pomagao da se zatvori otvoreno pitanje granica između Srbije i BiH, ali i ostala otvorena pitanja bez mešanja stranaca.

Ana Brnabić

Autor: P. J.