AKTUELNO

U okviru višednevnog obilježavanja stradanja Srba pod nazivom "Petrovdanski dani", na vojničkom i gradskom groblju u Bratuncu, u subotu je održana centralna manifestacija u spomen na 3.276 žrtava koje su ubijene za četiri godine u ratu na prostoru Srebrenice, Bratunca, Srednjeg Podrinja i opština regije Birač.

Na skupu u Bratuncu pristustvovale su delagacije Republike Srbije i entiteta Republika Srpska, kao i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, kao i nekoliko hiljada građana koji su organizovano u pedesetak autobusa doputovali iz više gradova Srbije.

Aleksandar Vulin, potpredsednik Vlade Republike Srbije, osvrnuo se na stradanje srpskog naroda i zapitao se zašto nikada niko nije odgovarao za to.

Nije pitanje samo zašto nikada nije odgovarao za to, već i zašto niko nikada nije ni priznao da je to zločin. Ja sam iz godine u godinu dolazio, nekada sam imao čast i da se obratim. Uvek sam postavljao jedno pitanje, ali nikada nisam dobio odgovor: "Zašto su manje bitne i manje potresne crne marame majki Bratunca, od belih marama majki Srebrenice?". Nikada niko iz Međonarodne zajednice nije došao ni da čuje to pitanje. Samo se mi Srbi sakupimo i tugujemo - rekao je Vulin.

Vulin se zatim osvrnuo i na činjenicu da Naser Orić, jedan od najodgovornijih za ove zločine, i dalje šeta ulicama kao slobodan čovek.

Naser Orić je nesporni krvolok i ubica. On je čovek koji je napustio svoj narod. Bio je komandant Srebrenice, a pobegao je dan pre nego su Srbi ušli u nju. Ubica, krvolok i izdajica je naravno sada slobodan čovek -rekao je Vulin.

Foto: TV Pink Printscreen

Vulin je reagovao i na izjavu kažne ministarke spoljnih poslova i dijaspore tzv. Kosova Donike Gervale koje je izjavila da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić produžena ruka Rusije i Vladimira Putina na Balkanu, preko koje se testira odlučnost Zapada.

Jedino tačno što je rekla je da bi demokratske snage u Srbiji priznale takozvano Kosovo kao državu. Njih jediono ukedinjuje mržnja prema Srbima. Nije ovo prvi put, ta ista opozicija je proglasila Kurtija, mladog studentskog lidera u opoziciji koji je vodio demonstracije protiv Srba, čpvekom godine. Đilas je rekao za tog istog Kurtija da je od dostajan političar. Oni neće da se suprotstave ni ovoj šiptarki koja ih je optužila da će priznati Kosovo -rekao je Vulin.

Foto: TV Pink Printscreen

Vulin se osvrnuo i na izjavu predsednika Vučića koji je skrenuo pažnju na jačanje raznih obaveštajnih službi u našem okruženju, kao i na dolazak novih pripadnika NATO saveza u države regiona.

Strateški cilj Zapada i zemalja u okruženju je obuzdavanje Srbije, Ni u jednom scenariju koje velike sile imaju za Balkan, nema ništa dobro za Srbiju. Uvek je svaki scenario poništavanje srpskog faktora. Pitam se da li iko normalan ima tamo, traže da uvedemo sankcije Rusiji i priznamo takozvano Kosovo. Nude nam nešto, bez da nam daju ista zauzvrat -rekao je Vulin.

Foto: TV Pink Printscreen

Vulin je reagovao na sramne pretnje Srđana Škora koje je uputio sinu predsednika Vučića, Danilu.

Ljudi kažu da je bolestan čovek, pa ako je bolestan neka se i leči, ali u zatvorskoj bolnici. Za ovo se ide u zatvor. Politika opzicije liči na terapijsku zajednicu mrzitelja Vučića, oni se okupe i kao da im psihijatri savetuju da to izbace iz sebe, što i rade u medijima - rekao je Vulin.

Autor: Iva Besarabić