AKTUELNO

Lider SDA postavio ultimatum.

SDA Sandžaka je u centru Novog Pazara održala protestni skup pod nazivom "Za slobodu i sigurnu budućnost", za čije održavanje je bio povod, kako je ranije najavljeno, dve i po decenije od otmice u Štrpcima i "drugih nerasvetljenih zločina nad Bošnjacima u Sandžaku"

Pred nekoliko stotina pristalica, lider ove partije Sulejman Ugljanin je pozvao Srbiju da do 1. juna usaglasi nacionalnu strukturu zaposlenih u državnim organima sa strukturom stanovništva u Sandžaku, jer bi "samo tako pravda bila zadovoljena".

- Ova tri meseca budite dobri, strpljivi, kolegijalni, jer se sloboda brani pred tuđom kućom. Tokom tog perioda nećemo uvažavati pozive za sud, niti zaustavljanje policije, koje ćemo smatrati velikosrpskim terorom nad Bošnjacima - rekao je lider SDA Sandžaka svojim pristalicama i dodao da je država dužna da svojim građanima obezbedi pravo na život, slobodu, sigurnost i ekonomski razvoj bez uslovljavanja.

Ugljanin je naglasio da su "Srbija i Crna Gora svojim tolerantnim odnosom prema zločinima nad Bošnjacima poslali poruku da oni koji budu gazili i ubijali Bošnjake neće biti kažnjeni, već nagrađeni" i pozvao EU da hitno dođe u Sandžak i Bošnjačko nacionalno veće (BNV) radi rešavanja statusa Bošnjaka i Sandžaka. Osvrnuo se i na svoje šestogodišnje ministrovanje u Vladi Srbije, gde je "upoznao najveće zlo koje se zove država Srbija. To su oni banditi koji vladaju".

Ugljanin je rekao da je minimum za opstanak Bošnjaka na ovom prostoru da dobiju status konstitutivnog naroda, autonomija Sandžaka i izgradnja specijalnih stabilnih institucija. Sve ono što je prethodnih meseci govorio i što je bilo sadržano u saopštenjima za javnost SDA Sandžaka i BNV, čiji je Ugljanin predsednik, pretočeno je u devet zahteva, pa "od danas do 1. juna do ispunjenja zahteva" svako pozivanje i postupanje državnih organa prema Bošnjacima "smatraće se nasiljem".

Pročitajte još: STAV KOJI SE NE MENJA - Dačić: Nikad nećemo uvesti sankcije Rusiji da bismo postali deo EU

#Srbija

#Sulejman Ugljanin

'