AKTUELNO

Žandarm Miloš Jevremović pogođen je pre dva dana samostrelom u vrat dok je obezbeđivao zgradu Ambasade Izraela u Beogradu. Napad na njega izvršio je mlađi muškarac sa bradom, koji je kod sebe imao i nož. Reč je o Milošu Žujoviću poreklom iz Mladenovca kojeg su vrbovali islamisti, a ovaj akt je okarakterisan kao teroristički napad.

Žujović je, da podsetimo, nakon što je prešao u islam, promenio ime iz Miloš u Salahudin i pridružio se vehabijama.

Pored Žujovića, uhapšen je i Igor Despotović zbog sumnje na terorističko udruživanje. Kako je saopštio potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, on je pre dve godine već hapšen zbog toga što je bio administrator više militantnih grupa na internetu koje su pozivale na džihad.

Foto: TV Pink Printscreen

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, smatra da teroristički napad u Beogradu nije delo i plan samo jednog čoveka.

Ne bih rekao da je ubijeni terorista usamljeni vuk, jer su već detektovane njegove konekcije sa drugim konvertitima. On je aktivan pripadnik vehabizma, a kako sam ja uspeo da saznam nešto i nije bio prihvaćen u većinskim vehabijama u Novom Pazaru i okolini, ali je uspostavio dobre konekcije sa kosovskim vehabijama i onima iz Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine -rekao je Drecun i dodao:
Odlazio je u više navrata u selo Čabra na KiM, a sećate se tamo je počela cela priča 17. marta kada je bio pogrom i udavila su se deca albanske nacionalnosti To selo Čabra je bilo poznato po okupljanju vehabija, gde imaju neku vrstu kampova i gde su možda planirali neke aktivnosti - rekao je Drecun.

Foto: TV Pink Printscreen

Drecun upozorava da postoji sve više konvertita koji prelaze u Islam.

Ono što je zabrinjavajuće je što ima sve više tih konvertita koji iz pravoslavlja prelaze u Islam, ali taj Islam praktikuju iz vehabističkog tumačenja, koji poziva na džihad i predstavlja ekstrem ideologije -rekao je Drecun.

Drecun dodaje da se najcešće regrutuju ljudi koji imaju neke probleme i nisu dovoljno socijalizovani, kao i da je na teritoriji Kosova i Metohije naglo porastao broj radiklanih vehabija od dolaska međunarodnih snaga.

Od dolaska međunarodnih snaga na KiM počinje da buja radikalni Islam i vehabizam na Kosovu i Metohiji uz finansijsku podršku Saudijske Arabije preko islamskih humanitarnih organizacija. Ja sam i tada upozorovao da će te ljude da koriste na odlazak na džihad ratišta. To se već desilo sa islamskom državom. Zaprepastio sam se koliki je broj vehabija detektovan u Severnoj Makedoniji takođe -rekao je Drecun.

Foto: TV Pink Printscreen

Drecun se osvrnuo i na činjenicu da je supruga ubijenog vehabije, samo dva dana pre napada, napustila državu.

To je dovoljan dokaz da je znala šta se sprema -rekao je Drecun.

Autor: Iva Besarabić