AKTUELNO

Predsednik Aleksandar Vučić predastavio je juče master plan budućeg kompleksa EXPO 2027. i rekao da je neophodno da se svi angažujemo oko izložbe EXPO koja je ključna i prekretna tačka za razvoj Srbije u svakom smislu.

PREDSTAVLJEN MASTER PLAN ZA EXPO 2027.

- Rekli smo da je Expo 2027 ključna, ne krajnja, ali prekretna tačka za razvoj Srbije. Danas ću vam predstaviti dokle smo stigli, brojne probleme, rešenja, i govoriti otvoreno o onome šta su izazovi za nas, te vas molim da bez obzira na partijsko opredeljenje – saslušate. Važno je da čujemo mišljenje svakog građanina – istakao je na početku jučerašnjeg obraćanja predsednik Vučić.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

AKVATIK CENTAR

U okviru centra biće izgrađen i akvatik centar, jedan od nekoliko najvećih u Evropi, ali i tematski vodeni parkovi koji će pored toga što će značiti dobar provod za decu, biti izvor velike zarade.

- Imaćemo i delfinarijum. Akvarijum će biti kod Ušća, a na EKSPU delfinarijum. Akvarijum će biti smešten sa druge strane Save pored Prirodnjačkog muzeja. Osim što je atrakcija postoje i takozvani terapeutski delfini za decu sa autizmom, i ništa bolje ne utiče na njih nego ti delfini. On će biti i za svu drugu decu - rekao je Vučić te napomenuo da se o svemu već konsultovao sa ministarstvom zdravlja.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

INVESTICIJE4 U ZDRAVSTVU

Kada je reč o investicijama u zdravstvu, Vučić je rekao da kreću radovi u svim opštinama u borskom okrugu i u Knjaževcu. Radovi za novu bolnicu GAK Narodni front kreću u aprilu sledeće godine, a važna vest za sve građane je ta da će od 1. septembra vikendom biti organizovani besplatni preventivni pregledi za sve građane starije od 40. godina.

Važna vest je i ta da će se u škole vratiti obavezni sistematski pregledi, dodao je predsednik.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

- Pregledi će biti organizovani vikendom, za one koji rade da im bude lakše. Radiće se besplatni tumor markeri za muškarce, za kancer prostate, debelog creva i kolorektalni karcinom, a za žene za kancer dojke, pluća i takođe kolorektalni. Želimo da prevencijom spasimo hiljade života. Svi pregledi će biti završeni do kraja decembra", rekao je predsednik u svom obraćanju naciji.

SISTEMATSKI PREGLEDI U ŠKOLAMA

- Vratićemo sistematske preglede u škole i ne moram da kažem kolika je briga svakog roditelja za dete koje drži telefon, a nema fizičku aktivnost. Hoćemo da nam deca budu zdrava i ukažemo roditeljima kako da se pomogne detetu - rekao je predsednik.

- Radovi za novu bolnicu GAK Narodni front krenuće u aprilu sledeće godine, u toku je izrada projektno tehničke dokumentacije. Nadamo se do maja i porodilište u Nišu, koje je u veoma lošem stanju. To je bilo jedno od važnih obećanja - rekao je predsednik.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

NAJVEĆI RAST U EVROPI

U prvom kvartalu ove godine Srbija je imala najveći rast u Evropi, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Potrebna nam je stabilnost javnih finansija. U prvom kvartalu ove godine Srbija je imala najveći rast u Evropi. Rast nam omogućava da imamo više novca i da možemo da obezbeđujemo veća primanja. Krenula je sezona raznih štrajkova i zahteva. Gledaćemo da učinimo sve što možemo, ali molim ljude da se ponašaju u skladu sa mogućnostima zemlje, a ne svojim željama. Svake godine slušam kako će neko da baci svoj rod, a svake godine rade sve više, imaju nove mašine, zarada sve veća. Zato vas molim da ne tražimo šta je nemoguće".

- U prvom kvartalu ove godine Srbija imala najveću stopu rasta u Evropi - 4,7 , očekujemo inflaciju u junu od 4,1 odsto i da i dalje pada, rekordnih preko 2 miliona i 313 hiljada zaposlenih, priliv direktnih stranih investicija već je prešao 2 milijarde, devizne rezerve na 27 milijardi.

- 615 milijardi dinara nam je danas na računu. To je naša zajednička politika, premijera Vučevića, ministra Malog i mene da napravimo jastuke - takozvane bafere. Uspeli smo da obezbedimo dodatne bafere. Očekujem velike poremećaje na tržištu svega, od energenata do hrane i svega drugog u mesecima pred nama. Ne u Srbiji, već u svetu. Zato smo se snašli - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

NAPADI NA DANILA VUČIĆA

Nakon EKSPA, Vučić je zamoljen da prokomentariše to što se njegov sin Danilo našao usred tuče srpskih i albanskih navijača u Nemačkoj pre utakmice Srbije i Engleske.

"To su bili uglavnom Albanci, navijači Šalkea, napali su ih stolicama. Interesantan mi je bio pristup nemačke policije koja traži privođenje srpskih navijača. Ne znam šta treba neko da radi kad ga napadnu stolicama i flašama.

Mirno su sedeli i jeli. To je bio jedini kafić sa srpskom zastavom i to im je smetalo. Volim svog sina. Svog oca nije ničim postideo", izjavio je Vučić.

Autor: Dubravka Bošković/Gordana Uzelac