AKTUELNO

Najveći blekaut pogodio je Evropu u petak, više sati bez struje bili su skoro cela Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Albanija i delovi Hrvatske. Srbija je ostala izolovano ostrvo gde se snabdevanje električnom energijom odvijalo nesmetano.

Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike rekla je u Novom jutru na TV Pink da su naši prenosni sistemi električne energije svakako bolji od komšijskih jer smo u njih ulagali.

Kako je rekla bitno nam je da i oni ulažu i da na nekim projektima radimo zajedno i da i oni završavaju te svoje projekte zato što su svi sitemi povezani i u regionu i sa sistemima evropske unije.

"Bez obrzira na nestabilnosti koje su se desile u petak naš sistem ni jednog momenta nije bio ugrožen. Imali smo i stabilnu proizvodnju i stabilana prenos, snabdevanje električnom energijom", rekla je ministarka.

Ona je rekla da su danonoćno nadgledali sistem još od srede kada su počele tropske vrućine.

"Apsolutno su naša energetska preduzeća bila pod alarmom jer tada su i rizici veći", dodala je ona.

Foto: TV Pink Printscreen

Ministarka je podsetila da je naš energetski sistem značajno uništen tokom bombardovanja Srbije i da nije dovoljno obnavljan u tih prvih sdeset godina posle toga.

"Značajna ulaganja počinju od 2015. godine i ona su se poslednjih tri godine samo intezivirala, imamo smao što se tiče velikih koridora koji prolaze kroz našu zemlju projekte u realizaciji od preklo 600 miliona evra, a završili smo neke deonice prema Rumuniji, ojačali smo deo Kragujevca i Kraljeva, nastavljamo do granice sa Crnom Gorom i sa Bosnom , mi smo zemlja koja je srećna jer imamo osam interkonekcija i po tome smo i po tome smo jedinstveno poprilično u Evropi" kaže Đedović Handanović dodajući da će jačati i dalje naše interkonekcije kako bi mogli da uspostavljamo rezervna napajanja iz drugih izvora i da iskoristimo naš potencijal što smo u tranzitu.

Ministarka je rekla da je Elektroprivreda započela reforme pre više od godinu dana pre svega promenom statuta, imenovanjem novog nadzornog odbora, profesionalnog nadzornog odbora u kojem imao i međunarodne i naše stručnjake, ali takođe i završetkom velikih infrastrukturnih projekata.

"Tako smo završili projekat odsumporavanja na Tentu A u Obrenovcu što je u tom momentu bio najveći ekološki projekat u Evropi što je značajno pre svega zbog poboljšanja vazduha. Značajno su se pomakli radovi na vetro parku Kostolac pa ja očekujem da budu završeni pre kraja ovde godine da mi i elektroprivreda dobila prvi vetro park u svom portfoliju. bilo je tu dosta izazova, ali projekat napreduje i pratimo ga" navodi Đedović.

Ona je rekla da su pred našim sistemom veliki izazovi pre svega što je potražnja i potrošnja eketrične energije sve veća, što zbog elektrifikacija i saobraćaja što zbog većeg korišćešnja interneta, digitalnih usluga, rashladnih uređaja tokom leta.

Ministraka je rekla da će Elektro privreda nastaviti proces digitalizacije, da podiže svoje usluge da podiže kvalitet proizvodnje da otvara i nove kopove.

Autor: Dalibor Stankov