AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas centralnoj svečanosti povodom obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije u Nastavnom centru "Makiš".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se prisutnima:

- Dragi prijatelji, pre svega pripadnici MUP, poštovani građano, živimo u svetu u kojem nema sigurnosti, stabilnosti i nemoguće je sagledati sa lakoćom šta je to što će se zbivati do kraja godine, a kamoli planirati budućnost. Zato moramo da budemo dobro pripremljeni za svakiscenario, da razumemo šta se dešava u svetu, u Evropi. U skladu sa tim, MUP uvek ima važan posao, bezbednost svih naših građana od presudnog je značaja za građane Srbije - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIĆ

Zadovoljan sam rezultatima vašeg rada, truda i angažmana, dodao je on potom.

- Neko od naših glumaca je danas rekao: U vreme inverznog i neretko perverznog pristupa dela medija javnosti, policija se predstavlja kao teroristička organozacija koja napada - rekao je on.

- Da nam nikada više izručenje srpskih državljanja u džakovima bude nametnuto, a znam koliko ste se trudili da sačuvate obraz svoje države. Molim vas, da u svemu, svaki građanin oseti da imate isti odnos prema njemu. Bilo da se radi o pripadniku romske nacionalnosti, Rumunu, Slovaku... Da posebno štitite žene na svakom mestu. Moraćemo posebno time da se pozabavimo. Hoću da ukažem na još jednu stvar. Klima se menja, videli ste šta se dešavalo u regionu8, veoma je važno da budemo spremni za gašenje požara, zato kupujemo opremu za vatrogasce, helčikoptere... Uvek budite spremni d apomognete našim komšijama, prijateljima - rekao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Hvala vašim roditeljima, prijateljima, deci, za sve što radite, jer nemate radno vreme, jer svakodnevno rizikujete sopstvenu bezbnednost, život, rekao je Vučić.

- Budite spremni za težak period. Srbija ima najveću stopu rasta u prvom kvartalu godine, a to govori da ćemo nastaviti modernizaciju, i povećanje životnih standarda. Znam da će prilike i kod nas biti mnogo težće, zato je važno da obezbedite sve rezerve koje imate. Svaki pedalj zemlje Srbije mora biti bezbedan, naša deca moraju bezbedno da idu i da se vraćaju kući. Teško i veliki zadaci su pred vama, ja ih želim da ih savesno ispunjavate u budućčnosti - naveo je predsednik.

Foto: TV Pink Printscreen

Foto: TV Pink Printscreen

- Pripadnici ministarstva unutrašnjih poslova "Zdravo"! - rekao je predsednik Srbije na samom početku ceremonije.

Nakon intoniranja himne Srbije, predsednik Srbije je, zajedno sa ministrima i ostalim gostima svečanosti imao priliku da pogleda predstavu koju su izveli popularni glumci sa srpske scene.

Foto: TV Pink Printscreen

Nakon predstave, predstavio se hor jedne beogradske škole.

Foto: TV Pink Printscreen

Potom su uručena priznanja.

Foto: TV Pink Printscreen

Obraćanje ministra Ivice Dačića

- Veliko mi je zadovoljstvo da ste ovde, da zajedno obeležimo dan policije i MUP. Želim svima da čestitam ovaj praznik. Koji su i danas na svoj praznik, na svojim zadacima. 162 godine od događaja na Čukur česmi, od 181. godine i prvog ministarstva, formiranja žandarmerije, istorija je prošla kroz mkodernizaciju i brojne probleme. Ovo nije samo posao, već temelj našeg društva - rekao je Dačić.

Foto: TV Pink Printscreen

Na ovaj dan želim da se setimo svih koji su dali živote za našu zemlju. Nema jake države bez jake vojske i policije, dodao je on.

- Hvala predsedniku Vučiću na svemu što radi za nas. Uložili smo značajne napore u modernizaciji za sve pripadnike policijskih snaga. Ovo nije ulaganje samo u tehnologiju već i u ljude - naveo je on.

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je potom uručio zlatne medalje pripadnicima policije, nakon čega se obratio prisutnima.

Foto: TV Pink Printscreen

Nakom obraćanja predsednika Srbije, pokazana je taktička vežba vojske Srbije.

Svečanost se održava u Nastavnom centru “Makiš“.

Prethodno su potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, u sklopu obeležavanja Dana i slave Ministarstva i Dana policije, u 8.30 časova položili lovorov venac na spomen-obeležje ispred SIV-a 3.

Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije obeležava se u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska Žandarmerija, na Duhove, odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur česme, kao i tokom turskog bombardovanja Beograda narednog dana.

Autor: Dubravka Bošković