AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će, na poziv predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera i bugarskog premijera Bojka Borisova, danas u Sofiji učestvovati na sastanku lidera Zapadnog Balkana u Sofiji. Sastanku će prisustvovati i visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku i potpredsednica Evropske komisije Federika Mogerini i evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han.

Urednik političke rubrike u dnevnom listu “Politika” Bojan Bilbija kaže da će sastanak biti važan, budući da mu prisustvuju najviši zvaničnici i ključni ljudi.

- Iz pojedinih zemalja stižu različite poruke, pa smo tako od Merkelove čuli da se Nemačka neće mešati u osnos Srbije i Prištine kada je reč pitanje Kosova i Metohije. Srbija danas mora da razmišlja nekoliko koraka unapred, pa se pre svega između sebe dogovorimo o rešenju problema, a onda sednemo sa partnerima u Prištini i pokušamo da dođemo do kompromisa - kaže Bilbija za "Novo jutro".

Ljubinka Milinčić, glavna urednica portala Sputnik kaže da Srbija ima jako mali prostor za manipulaciju i da je pod velikim pritiskom.

Foto: TV Pink

Govoreći o Specijalnom sudu, politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je u osnovi pravedna i neophodna ideja kojom bi se stvorila baza za pomirenje.

- Ako sud ne postane delotvoran neće uspeti da ostvari svoju pravu misiju, odnosno da donese pravdu za žrtve albanskih zločinaca - kaže Stanković.

Foto: TV Pink

Kako kaže, odlazak predsednika u Sofiju je važan jer Evropa zajedno sa Amerikom vuče značajne konce, te Srbija mora maksimalno da iskoristi i "to malo prostora koje ima". Zasad je politika Srbije otvorena za svaku vrstu razgovora, a Kosovo je najteži problem etničkog konflikta u Evropi u ovom trenutku, smatra analitičar.

Bilbija podseća na pritisak Vašingtona da se formira Specijalni sud, a kada je došlo do toga da se osnuje, specijalni tućilac za ratne zločine na Kosovu Dejvid Švedinmen morao je da ode sa čela tog suda, jer su mu iz Vašingtona usratili podršku.

Foto: TV Pink

Srbija je, kako podseća Stanković, 2013. godine napravila veliki iskorak potpisujući Briselski sporazum. Ipak i pet godina kasnije, ZSO nije formirana, iako je ovim sporazumom predviđena.

- Moramo imati veliku dozu iracionalnosti, strpljenja i tolerancije da bismo ostali u tom procesu i izbegli ono o čemu govori Merkelova - da se suočimo sa prirodim zidom sankcija gde će nas ekonomski izolovati - kaže Stanković.

Više o ovoj temi pogledajte u nastavku:

#Aleksandar Vučić

#Bojan Bilbija

#Dejan Vuk Stanković

#Ljubinka Milinčić

#Novo jutro

#Sastanak

#Sofija

'