AKTUELNO

Ispisivanje grafita "Albanija" i pogrdnih natpisa na srpskom Domu kulture i na dečijem igralištu u selu Sušica, nadomak Gračanice, predstavljaju novu provokaciju i pretnju po ostanak i opstanak srpskog naroda na KiM, upozoravaju iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kako ukazuju, meta pretnji ovoga puta su deca, ali i ustanove kulture koje treba da služe kao prostori tolerancije, prenosi Kosovo Online.

- Ovaj vandalski čin, osim uništavanja srpske imovine, jasno ima za cilj da zastraši srpsku decu i onespokoji njihove roditelje, a ovakve provokacije u direktnoj su sprezi za idejama i snovima Aljbina Kurtija o velikoj Albaniji i etnički čistom Kosovu i Metohiji - navodi se u saopštenju.

Srpska deca su, napominju iz Kancelarije za KiM, česta meta napada albanskih huligana, iako nikoga ničim ne izazivaju, već samo žele da imaju srećno i spokojno detinjstvo na Kosovu.

Podsećaju da su na srpsku decu su albanski ekstremisti pucali, a često su bila na meti fizičkih napada i uvreda, prebijana, kidani su im krstići...

Ovakvim porukama stavlja im se do znanja da nigde nisu bezbedni.

- Kancelarija za KiM će sanirati štetu koja je napravljena, ali će zahtevati i konkretne korake od nadležnih organa za pronalaženje i sankcionisanje provokatora koji su izvšili ovaj incident, jer se nijedan incident koji je usmeren ka srpskom narodu, posebno ka srpskoj deci ne sme prenebregnuti", navodi se u saopštenju.

Autor: Aleksandra Aras