AKTUELNO

„Kolubarski kraj bio i ostao naše državotvorno nacionalno i kulturno nadahnuće, a današnje okupljanje samo je potvrda da trajemo i da ćemo trajati”, poručio je Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu, nakon današnje posete selu Popučke kod Valjeva, gde su održani Miholjski susreti sela.

Turnirom u malom fudbalu, gastro festom, kafanskim i harambaškim igrama, kao i maskenbalom za najmlađe, obeležena je ovogodišnja manifestacije ovog mesta u kolubarskom kraju.

Foto: Foto: Milan Obradović

Celodnevni program okupio je oko 4.000 posetilaca iz svih 78 valjevskih sela, a obuhvatio je zanimaciju za sve generacije.

Foto: Foto: Milan Obradović

„Ovakve manifestacije čuvaju običaje, neguju tradiciju i omiljene su i mladima i starijima. Grad Valjevo neguje svoja sela i ulaže u njih i zahvalni smo Ministarstvu za brigu o selu na nesebičnoj podršci u tome“, izjavio je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Foto: Foto: Milan Obradović

U nastupima folklornih ansamabla, horova, pevača, kao i maksembalu posebno su uživali najmlađi. Njihove starije komšije takmičile su se u takozvanim kafanskim igrama, a nedaleko odatle igrao se turnir u malom fudbalu.

Foto: Foto: Milan Obradović

Posebnu pažnju kao i prethodne godine izazvalo je odmeravanje snaga za izbor seoskog harambaše. Da bi poneo takvu titulu, pobednik je morao da bude najbolji u hajdučkim veštinama - bacanju kamena s ramena, skoku u dalj, nadvlačenju klipka, obaranju ruku i nadvlačenju konopca.

Foto: Foto: Milan Obradović

Zoran Božović, prošlogodišnji nosilac titute harambaše rekao nam je „Laskavo je i odgovorno biti harambaša čitave godine, vršili smo promociju i podučavali mlađe i ove godine će u konkurenciji biti dosta dobrih, vrednih i jakih momaka. Miholjski susreti postali su tradicija već i nadamo se da će svake naredne godine biti sve posećeniji i sadržajniji“.

Foto: Foto: Milan Obradović

Uz sport i zabavu, posetioci valjevskih susreta probali su i najukusnije gurmanluke zgotovljene i služene na gastro festu.

Foto: Foto: Milan Obradović

Valjevo je samo jedna od 113 jedinica lokalne samouprave koje će ovog leta ponuditi zanimljiv program slučajnim i namernim prolaznicima. Ove godine, Popučke su zajedno sa kruševačkim Globoderom prva sela domaćini ovogodišnjih manifestacija.A četvrti Miholjski, sudeći po programima koje su osmislili seljani, mogli bi da budu odlična turistička ponuda od Subotice do Crne Trave i Vlasotinca, od Loznice do Negotina, Priboja i Dimitrovgrada, osim što su rekordni po broju učesnika i posetilaca. Čak 1.775 sela iz 113 opština učestvovaće u njima, a očekuje se gotovo 250.000 učesnika i posetilaca. Trajaće sve do 1. novembra, a već narednog vikenda svoje programe održaće u svojim selima opštine Vlasotince, Ada, Babušnica, Vršac i Doljevac, a poslednje nedelje juna i Boljevac.

Foto: Foto: Milan Obradović

Foto: Foto: Milan Obradović

Autor: Dubravka Bošković