AKTUELNO

Premijer Srbije Miloš Vučević govorio je na Javni servis o najvažnijim zadacima pred Vladom Srbije i svim predstojećim izazovima.

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević kaže, povodom reakcija u regionu na Svesrpski sabor, da ga nisu iznenadile reakcije američke ambasade u Sarajevu, osim u delu gde su pokazali nerazumevanja Dejtonskog sporazuma.

"To kako su republike uredile sukcesiju jugoslovenske imovine je jedno pitanje. A potpuno je drugo pitanje kako je uređeno korišćenje, odnosno prava vlastništva svojine, na javnoj imovini u samoj Bosni i Hercegovini, ako pričamo o njoj. A to je upravo uređeno kroz Dejtonski sporazum", ističe Vučević.

Ukazuje da mora da postoji prostor za razgovor.

"Sve drugo nas vodi u eskalaciju sukoba. Nemamo boljih odnosa bez toga. Nepohodno je da se razgovara o svim pitanjima, i to je interes i Bosne i Hercegovine", ističe Vučević.

Naglašava da umesto da se priča kako da se region uveže, svi se vraćaju decenijama unazad sa pitanjem "ko je više kriv".

"Kao da nam neko brani da idemo napred. I to najčešće nisu balkansi narodi, već oni koji tobože dođu da nam pomognu da se bolje razumemo", navodi premijer Srbije.

Autor: Aleksandra Aras