AKTUELNO

Rezolucija 1244 je pravni dokument najviše pravne obaveznosti u sistemu međunarodnih odnosa i ima interaktivni i opšteobavezujući karakter za sve članice svetske organizacije. Nju je usvojio 10. juna 1999. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, dan nakon potpisivanja Vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova. Sporazum je označio kraj NATO bombardovanja Savezne republike Jugoslavije (SRJ) i povlačenje njenih snaga sa Kosova posle skoro dve godine sukoba između policije i vojske SRJ i Oslobodilačke vojske Kosova.

Tom rezolucijom odobreno je međunarodno vojno i civilno prisustvo u SRJ, uspostavljanje Privremene administrativne Misije UN-a na Kosovu i Kosovo stavljeno pod mandat Ujedinjenih nacija.

Milorad Stupar, general, osnivač i prvi komandant 72. brigade za specijalne operacije, osvrnuo se na rezoluciju 1244, pa prokomentarisao sramne izjave Vesli Klarka, jednog od najvećih zlikovaca 20. veka, koji uporno podržava Aljbina Kurtija u njegovom teroru nad Srbima.

Meni je drago što je taj čovek komandovao NATO agresijom protiv SR Jugoslavije, jer je njegova procena kao oficira sasvim pogrešna. On je računao da će za tri dana vazdušnim udarima, uz podršku OVK i Albanske vojske, uništiti Prištinski korpus i izaći na granice pokrajine. Upravo je njegov pogrešan način ratovanja doveo do toga da je smenjen - rekao je Stupar i dodao:
Nije istina to što je rekao da je uništio tehniku. Ponosni smo na otpor srpskog napora 1999. godine, koji je izdržao 78 dana NATO agresije i pobedama na Paštriku i Košarama obezbedio rezoluciju 12.44. Taj dokumen je tapija koju nam niko ne moze uzeti i dokazuje da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije. Nju smo dobili na osnovu pobede na ova dva mesta - rekao je Stupar.

Foto: TV Pink Printscreen

Stupar ističe da je nepoštovanje ove rezolucije najveći odraz licemerja Zapadnih zemalja.

Mi smo ne samo prevareni, već je ovo odraz licemerja dela Zapadnih zemalja. Mi kao mala suverena zemlja, jedini način da opstanemo je poštovanje rezolucije 1244. Međutim, čim su potpisali ovo, promenili su sve. Te promene su pokušali da ubace i u Vojno-tehnički sporazum. Tražili su od nas da za tri dana izvučemo sve snage sa prostora Kosova, što je nemoguće. Jedina greška koju smo napravili tokom pregovaranja je ta što smo komandantu KFOR-a dali "carska ovlaštenja" - rekao je Stupar.

Stupar dodaje da Zapad, štiteći Ukrajinu vraća ono što su pogazili u Srbiji, a to je teritorijalni integritet.