AKTUELNO

Direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Jokismović kaže da je tokom posete Srbiji predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker poručio da se od Srbije ne očekuje da prizna nezavisnost Kosova, ali da će se insistirati na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

- Junker je poslao značajnu poruku da će EK istrajati na svojoj posvećenosti daljem procesu proširenja. Postavio je i dva ključna prioriteta kada govorimo o Srbiji – jedan je normalizacija odnosa Beograda i Prištine što je preduslov za debokladu u smislu političkih kriterijuma sa kojima je Srbija suočena, a drugi je reformski proces u oblasti vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala – istakla je Joksimović za Novo jutro.

Kako je dodala, strategija Evrospka unija 2025 je u ovom trenutku evidentno prioritetna tema za Evropsku komisju.

- Stragetija je izlistala probleme koje treba reštiti da bi Srbija i Crna Gora postale punopravne članice EU 2025. ali je i odredila put kojim će se potvrditi poruka posvećenosti EU ovoj straegiji, što porazumeva veliki broj susreta na najvišem nivou. Ovo je šansa da se naprave krupni koraci napred da bi se agenda postavljena strategijom ispunila, a Srbija je u njenom potpunom fokusom – dodala je Joksimović.

Ona je ukazala das mo od početka godine smo imali već nekoliko poseta najviših zvaničnika EU – Antonio Tajani, Johanes Han, pa Junker.

- Veoma je važno da postoji politička volja da se krene napred u rešavanju odnosa između Beograda i Prištine, važno je da postoji svest da mora biti rezultat odeđene vrste kompromisa. Mislim da je važan momenat da se ispoštuje ono što je do sada u okviru Briselskog sporazuma dogovoreno, a to se prevenstveno odnosi na ZSO – istakla je Joksimović.

Govoreći o predstojećem susretu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Berlinu, gde ga očekuje sastanak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ocenila je da šefa srpske države očekuje otvoren, ali jednostavan razgovor koji može doprineti rešavanju problema u odnosima Beograda i Prištine.

#Aleksandra Joksimović

#Novo jutro

'