AKTUELNO

Žalbeno veće Mehanizma u Hagu najavilo je da će drugostepenu presudu u postupku protiv lidera radikala Vojislava Šešelja izreći 11. aprila.

Prvostepenom presudom iz marta 2016, Vojislav Šešelj bio je oslobođen po svim tačkama optužnice, koja ga je teretila da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i BiH tokom ratnih sukoba i proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

Na tu presudu žalilo se Haško tužilaštvo, a Šešelj je podneo pisani odgovor na žalbu.

Predsednik SRS odbio je da prisustvuje žalbenoj sednici, a kako je najavio, neće ići u Hag ni povodom drugostepene presude. Žalbeno veće može presudu da potvdi, da je preinači, ili da naloži novo suđenje.

Šešelj se 2003. u februaru dobrovoljno predao Haškom tribunalu, u čijem pritvoru je bio gotovo 12 godinam, do novembra 2014.

-Jedva sam čekao da odem u Hag to sam i očekivao. Da me nisu optužili smatrao bih da su me obezvredili. Bio sam apslutno ubeđen da ću ih pobediti - rekao je Vojislav Šešelj za Pink.

Kako kaže, Haški tribunal je otvoreno svedočio da projekat velike Srbije nije zločinački projekat, to je ideološki projekat, a zavisi od volje ljudi da li će biti ostvaren. - Nikada nismo hteli da se on ostvaruje nasiljem, mi volimo svoju naciju tako da ne bi smo ni hteli da nam pripada neko ko nas ne voli - rekao je Šešelj.

Pročitajte još: Šešelj za Pink: Da me nisu optužili smatrao bih da su me obezvredili - Bio sam apslutno ubeđen da ću ih pobediti!

#Hag

#Vojislav Šešelj

'