AKTUELNO

Kao bomba je odjeknula vest da Vladimir Putin želi da vrati rakete na Kubu, a ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov, najavio je da će ojačati njihov nuklearni arsenal i odustati od ograničenja na raspoređivanje projektila u inostranstvu, ukoliko SAD postave lansere u Evropu ili Aziju. Mnogi analitičari veruju da ovakvi potezi samo nagoveštavaju početak direktnog sukoba Amerike i Rusije.

Predrag Jeremić, urednik informative portala Pink.rs, u Novom jutru kod Jovane Jeremić, otkrio je da trenutni sukobi u svetu mogu dovesti do eskalacije i trećeg svetskog rata.

Verujem da neće doći do upotrebe nuklearnog oružja, ali jeste zabrinjavajuća situacija u svetu i izgleda kao da klizimo ka nekom globalnom ratu. Možda čak i trećem svetskom ratu, koliko god sada to krupno izgledalo. Zapad ne želi da se zaustavi i normalno je očekivati od jedne sile kao što je Ruska Federacija da zapreti i nuklearnim oružjem - rekao je Jeremić i dodao:
Ukoliko bi došlo do neko obimnijeg napada na teritoriju Rusije, taktičko oružje bi se sigurno upotrebilo kako bi se zapadne trupe distancirale od granica. Ovo jeste jedna ozbiljna situacija i ne znam na koji način ćemo izbeći, jer smo svedoci da se gradi neki novi svet, a mnogima to ne odgovara. Nadam se da ćemo izbeći treći svetski rat, ali ako situacija ostane ovakva... - rekao je Jeremić.

Foto: TV Pink Printscreen

Jeremić se osvrnuo i na vest koja je šokirala mnoge, a to je da je bivši predsednik Amerike Donald Tramp proglašen krivim za falsifikovanje poslovnih zapisa.

On je osuđen po 34 tačke optužnice, za sve je proglašen krivim. Zaprećena je kazna zatvora do 4 godine, a ono što je zanimljivo je da on, čak i kada bi bio u zatvoru, moga da učesvuje i pobedi na predstojećim izborima. Po zakonu SAD on bi i iz zatvora mogao da bude predsednik. Ovo je jedini predsednik u istoriji SAD-a koji je optužen i okrivljen za neko krivično delo - rekao je Jeremić.

Foto: TV Pink Printscreen

Jeremić je prokomentarisao i trenutnu položaj Srba u Crnoj Gori nakon što je ta država podržala rezoluciju o takozvanom genocidu u Srebrenicu, pa se osvrnuo na popis stanovništva, koji već dve godine nije završen.

To je trebalo već da bude početkom maja meseca, a oni nisu izašli ni sa kakvim podatcima što se tiče i jezika i nacionalne pripadnosti stanovnika Crne Gore. Ja mislim da će njihova država ući u jednu ozbiljniju nestabilnost posle ove rezolucije. Očekujem da „Evropa sad“ neće sigurno voditi neku sledeću vladu i da Srbi u Crnoj Gori moraju dobiti mesto koje zaslužuju. Verujem da bi i Milan Knežević mogao dobiti neku ozbiljniju funkciju, jer je on stvarno prošao kroz jedan težak period, boreći se za ideale i pravednost. To je čovek koji je bio i zatvaran i batinan, ali nije odustao - rekao je Jeremić i osvrnuo se na ponašanje i postupke premijera Crne Gore Milojka Spajića.
To je jedna velika sramota jer je on na vlast doša upravo uz pomoć srpskih glasova. Vratio im je na ovaj način. Trebalo je da glasaju protiv, jer je Crna Gora naša porodica i svi mi smo ili potekli ili imamo nekoga u Crnoj Gori. Ovo što se dogodilo u Ujedinjenim nacijama nije smelo, trebalo je da odbace i te amndmane i sve - zaključio je Jeremić.

Foto: TV Pink Printscreen

Jeremić se osvrnio i na veliki skandal koji se dogodio pre dva dana u Kosovskoj ulici u Beogradu, kada je nvodno Vuk Cvijić iz čista mira prišao stolu za kojim je sedeo suvlasnik Medijske mreže Milan Lađević i navodno ga napao.

To je jedan veliki skandal, ali i pokušaj da se iskoristi u političke svrhe i cela priča "naduvala" pred izbore. Mada mene više brine napad na novinare od strane pojedinih političara. Inače, napadnuta je i naša kuća gde su pojedini ljudi, nećemo sada reći koji zbog predizborne tišine, obračunati sa svim medijima koji njima ne odgovaraju i da će biti ugašeni. To je naravno udar na slobodu medija i veoma je zabrinjavajuće što ni jedno udruženje nije reagovalo i osudilo takve napda. Sa pravom su pojedine kolege zabrinute za svoj status. U svakom slučaju treba da se državni organi pozabave ovim, ali pre toga očekujem od kolega iz udruženja da se oglase i osude sve napade koje smo imali na naše kolege novinare i na naše medijske kuće - rekao je Jeremić.