AKTUELNO

Izraelski tenkovi juče su po prvi put ušli u centar grada Rafa na jugu Gaze. Prethodne noći, izraelske snage su napale taj grad iz vazduha. Savet bezbedonsti Ujedinjenih nacija juče je održao hitnu sednicu, a Izrael je poručio civilima da odu u proširenu humanitarnu zonu udaljenu 20 kilometara.

Mohamed Naphan, bivši palestinski ambasador u Srbiji, ističe da se Palestina nikada neće predati dok ne dobije svoja prava, uprkos pritiscima i napadima Izraela.

Izrael je napao kamp gde su bile izbeglice iz drugih delova Gaze i oni trenutno na toj teritoriji imaju 5 divizija, a ne manji odred vojske. Lažu da su bombardovali sa manjom količinom municije, sada saznajemo da je koristio američku bojnu. Namerno su bombardovali te ljude -rekao je Nephan i dodao:
Države koje su sada priznale Palestinu, priznaju državu u granicama iz 1967. godine. Okupacija Zapedne obale od strane Izraela nije legalna i moraju da se povuku iz tih teritorija. Izraelska desnica od početka potpisivanja ugovora u Norveškoj je protiv mira i sve radi da bi taj mir sprečila. Palestina ne može i neće se predati dok ne dobijemo naša prava i našu teritoriju - rekao je Naphan.

Foto: TV Pink Printscreen

Naphan je otkrio strahote koje se trenutno dešavaju na Zapadnoj obali Gaze.

Tamo se vodi rat, ali ne postoje kamere da to snime. Svako veče izraelska vojska upada u gradove i ubija ljude. Mnogo Jevreja je na strani Palestinaca. 36.000 ljudi je do sada stradalo do sada, od toga 16.500 dece. To je neviđena tragedija koju je Izrael prouzrokovao -rekao je Naphan.

Naphan se osvrnuo i na sramnu rezoluciju o takozvanom genocidu o Srebrenici koja je izglasana na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Ovo što se dešava u Gazi je genocid, to ne govorim ja već međunarodne organizacije. Mada je ovo paradoks, u UN-u je izglasana rezolucija protiv Srbije, mada ja mislim da je to diplomatska pobeda Srbije, jer je više zemalja bilo uzdržano i protiv nego za. To pokazuje koliko je ta organizacija iskorišćena samo za interese nekih velikih sila, pogotovo SAD-a i Nemačke -rekao je Naphan.