AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je u borbi protiv donošenja rezolucije o Srebrenici lično razgovarao sa predstavnicima 158 zemalja, u prethodnih mesec i po dana.

"A sa nekim ljudima i predstavnicima pojedinih zemalja sam razgovarao i 14 puta", rekao je Vučić i ukazao na značaj i dobrih ličnih odnosa koje ima sa stranim državnicima.

Istakao je da, iako su se svi smejali nekim sastancima, da je gradio dobre odnose sa državnicima pojedinih zemalja koje su podržale Srbiju u Njujorku, na primer iz Centralnoafričke Republike, Ugande, Konga, UAE, Gruzije, Kazahstana, Jermenije, Azerbejdžana...

Vučić je istakao da su mu predstavnici pojedinih zemalja govorili da trpe velike pritiske i da moraju da glasaju za rezoluciju o Srebrenici.

"Borite se za zemlju i samo vidite da vam neko sve ruši pretnjama i da ljudi zovu i kažu - Aleksandre, ti ovo nisi video, ti ovo nisi doživeo, mi moramo da glasamo, jer je ogroman pritisak. I moj odgovor prvi je, a kako ja ne moram? Ja ću biti tamo, sam ću da im se suprotstavim ako bude trebalo, sam ću to da uradim. Oni kažu, ali mi moramo da vodimo računa, jer time više gubimo nego što dobijamo i zato nemoj da se ljutiš. I to sam čuo pet puta u poslednja dva ili tri dana", rekao je Vučić.

Dodao je da, kad je zvao Viktora Orbana, da ga zamoli za nešto drugo, jer mi nemamo ambasadu u jednoj zemlji i da dobije od njega neke kontakte i da ga pita za jednu evropsku zemlju, da je čuo da će Mađarska biti uzdržana.

"Viktor je divan i kao brat mi je i imam u njega najveće poverenje. I kada ga ne bude, siguran sam da će biti mnogo spomenika premijeru Orbanu u našoj zemlji, jer je on najzaslužniji za najbolje moguće odnose. Viktor mi je rekao tada preko telefona - Aleksandre, bolje da ti ne govorim, jasno ti je koliko je teško, ja ne mogu da budem sam u Evropi, jer su sve pritisli. Ja sam rekao, nije problem, ostaću ja sam. Kako je to čuo, završili smo razgovor i Viktor i Peter su pozvali posle 15 minuta i rekli - idemo zajedno i bićemo sa svojom srpskom braćom", rekao je Vučić.

Zahvalio je i Kirijakosu Micotakisu koji nije bio protiv Srbije zbog grčko-srpskih odnosa.

"Ali i zbog naših ličnih odnosa i beskrajno mu hvala, takođe. Da vam ne pričam te drame kakve smo imali, gde sam ja svašta izgovorio nekima", dodao je Vučić.