AKTUELNO

Sramna rezolucija o Srebrenici usvojena je danas na sednici Generalne sednice Ujedinjenih nacija sa 84 glasa za, 19 glasova protiv, dok je 68 zemalja bilo uzdržano, glasova protiv i uzdržanih ukupno je bilo 87.

Aleksandar Raković, istoričar, smatra da Crna Gora čini sve da bi se distancirala od Srbije.

- Ovo je urađeno namerno da bi se gurnuo prst u oko srpskom narodu, jer je reč o Bošnjaku iz Crne Gore. Oni su u nekome procesu konverzije. Nas ovo jeste pogodilo, jako je teško kada od brata dobiješ ovakve udarce. Zamislite koliki je nedostatak empatije potreban da se kažnjava i žikoše narod iz kojeg si potekao -rekao je Raković i dodao:

- Smatram da Crna Gora mora snositi neke sankcije. Oni jesu istorijski vezani za nas, ali trenutno važe za nama neprijateljsku zemlju. Oni sada važe za neke NATO Srbe koji su spremni da stave pečat na čelo srpskog naroda. Isto tako važi i za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Pružili smo ruku, ali nije urodilo plodom -zaključio je Raković.

Raković zaključuje da predsedniku Vučiću stvarno treba "skinuti" kapu, jer je obavio toliko dobar posao da su zapadne zemlje večeras ostale potpuno ponižene.

Foto: TV Pink Printscreen

Zoran Anđelković, nekadašnji predsednik Izvršnog veća Kosova i Metohije, ističe da je narod Srbije sigurno ponosan na borbu predsednika Vučića u Ujedinjenim nacijama, pa se osvrnuo na podršku ovoj rezoluciji koja dolazi upravo iz naše zemlje.

-Dragan Đilas si ostali su se pokazali u gorem svetlu nego oni koji su glasali za ovu rezuluciji, rekoa je Anđelković i osvrnuo se na glasanje Crne Gore:

-Glasali su za ovu rezoluciju i rekli da će to doprineti susedskim odnosima i pomirenju, a trenutno imaju demonstracije u sopstvenoj državi. Da su barem ćutali i pritisli dugme pa i ajde, ali pored svega to ga proglasili amndman i još imali onakav govor -rekao je Anđelković.

Foto: TV Pink Printscreen

Dejan Vuk Stanković, analitičar, se osvrnuo na sramnu izjavu tajkunskog lidera opozicije koji je ovu rezoluciju nacveo porazom Srbije i istakao da posle nje, predsednik Srbije više ne bi trebalo da bude predsednik Srbije.

- Za ovako jedan važan dokument bi trebalo da glasa dve trećine ćlanova, a ovde matematički nem ani proste većine. Dragan Đilas je još jednom pokazao da nije spreman da brani interese svoje zemlje. Ovu rezoluciju su nam napakovali da bi oprali svoju savest.

- Ako već želi da se bavi politikom, Đilas bi prvo mogao malo da se pozabavi i narodom, jer je ovo pitanje političkog identiteta jednog naroda. Opozicija u Srbiji je neodgovorna i nesvesna ovih dešavanja.

Foto: TV Pink Printscreen

Dragan Vujičić, novinar "Večernjih novosti" ističe da je ovo degradacija stvarnog "genocida".

- Gde god se dogodi neki zločin, Nemačka je ta koja se tu zalepi i neće moći nikada da se odvoji od pojma "genocid".

Marko Miškeljin, iz Centra za društvenu stabilnost, smatra da je ovaj potez Crne Gore bio potpuno pogrešan.

- Oni su bespotrebno iziritirali jedan dobar deo sopstvenog stanovništva. Ova rezolucija samo može doneti dodatne podele.

Miškeljin smatra da će sigurno doći do inflacije pojma "genocid" nakon ove rezolucije, a to će skrenuti pažnju sa stvarnih žrtava.

Foto: TV Pink Printscreen

Aleksandar Apostolovski ističe da je sada neophodan jedan istorijski dogovor Srba i Bošnjaka!

- Važno je da ne dođe do nekih tenzija između Srba i Bošnjaka, a kao što je predsednik Vučić rekao zločin u Srebrenici niko ne negira. Dodik veoma vešto sada podiže ulog, ali njegovo političko iskustvo je dovoljno veliko da ne dovede do neke eskalacije sukoba. Poruka koja treba da proistekne posle ovoga je da Srbija ne treba da načini ni jedan potez koji bi mogli da protumače kao pokušaj destabilizacije regiona -rekao je Apostolovski.

- Impresioniran sam ovima u Crnoj Gori koji i pored kiše protestuju- rekao je Dragoljub Kojčić, politički filozof.

- Jedino je Vučić dobio aplauz. Postoje dve hemisfere u svetu, ovde se sada radi o završavanju jednog ciklusa koji je počeo padom zapadnog zida. Rađa se jedan novi svet- rekao je Kojičić.

Foto: TV Pink Printscreen

- Najveću radost za mene daje činjenica da je najveći šamar udaren Nemačkoj. Ona se potrudila da ovo bude kao glasanje za pesmu evrovizije. Ovo je prva rezolucija koja se donosi bez većine- rekao je na TV Pink Aleksandar Cvejić, advokat.

- Njima je bio cilj da izazovui nemir i ko je pažljivo slušao predstavnika Crne Gore siguran sam ga da ga niko nije razumeo, bar ja- dodao je on.

- Ja imam spisak onih u koje sam razočaran. Tu bih naveo Egipat koji je trebao da glasa protiv. Mnogi su nam obećali da će glasati protiv ali su nas izdali. Ekvador je trebao da glasa protiv jer smo 'prijatelji', kao i Malzija. Iran i Irak takođe ne mogu da budu uzdržani. Izrael što se mene tiče mogao je da glasa kako hoće jer ne shvataju da će oni biti sledeći. Ja samo govorim šta su međunarodni odnos- rekao je Dačić i nabrojao sve zemlje u koje je razočaran jer su glasali za Rezoluciju ili su bili suzdržani.

- od 84 zemlje koje su glasale za su one koj nisu priznale Kosovo, to vam je ol inkluziv. Znači to vam je imaju korektan odnos ali su ipak glasali za- dodao je Dačić.

- Lepi su govori, ali mora da se glasa. Mora da se skine sa dnevnog reda ko su nam prijatelji- nadovezao se Ivica Dačić.

- Pred nas se postavlja pitanje kako ćemo da se ponašamo sutra. Da li ćemo da se pravimo slepi, ovo nije prvi put, a nije ni poslenji put- dodao je Dačić.

Foto: Pink.rs

- Ova rezolucija će podeliti svet - rekao je Aleksandar Apostolovski na TV Pink.

- Mislim da je ovo bila diplomatska akcija Aleksandra Vučića. Čak i kod onih ambasadori koji su glasali za ne poseduje inkluzivnost i donošene su u tajnosti. Male zemlje koje vode suverenu politiku u koje spada i Srbija su pokazale kako trebaju da izgledaju UN- dodao je Apostolovski.

- Bez obzira da li male zemlje trpe pritisak stvarno su pokazale kako treba da izgleda diplomatija. Sve ove odluke se donose koncezusom, a prvi put je svet podeljen- rekao je Apostolovski.

- Postavlja se pitanje da li Zapad ovim postupkom nas gura od sebe- rekao je Apostolovski.

Gost TV Pink je i Milorad Vučelić.

- Srbija je oklevetana, niko nije koristio argumentaciju, UN jesu kompromitovane ovom rezolucijom. Ovav rezolucija nije uspela da optuži Srpski narod za genocidnost, ali cilj je bilo uzenemirenje drugih i taj cilj je postignut. Najproblematičnije je što je Crna Gora upala u jednu manipulativnu mrežu- rekao je Vučelić

Foto: TV Pink Printscreen

- Poraz zapada je evidentan.

- Ta Rezolucija je usvojena i to je nešto što je loše jer će biti zloupotrebljena. Biće tu teškoće- rekao je Vučelić.

- Kina kao velika zemlja se osvrnula samo na budućnost- dodao je Vučelić.

Foto: TV Pink Printscreen

- Kao što je predsednik Vučić rekao, u sistemu UN se glasa na čudan način. Oni koji nisu prisutni neće da glasaju. Sa manjinom je usvojena Rezolucia. Ona bi bila usvojena i da je bilo 20 glasova za. Ovo je jedna pobeda Aleksandra Vučića.

- Treba da razumete da koliko je predsednik Vučić zvao sve države u svetu, toliko su i drugi zvali. I nisu oni samo zvali oni su i pretili- rekao je Dačić.

- U startu je odmah rečeno da imamo 4 oslonca. To su Kina, Rusija, Mađarska i Emirati- dodao je Dačić.

- Ovo je nešto što je njima bila ideja još odavno, najviše 30 zemalja je iz Evrope ako sam dobro izračunao, pa onda pogledajte da nisu uspeli da privole ceo muslimanski svet. Ovo je veoma težak dan jer žele našem narodu da prikuju da smo genocidan narod. Ovo nama daje za pravo da kažemo da većina članica nije podržala Rezoluciju- rekao je Dačić.

- Po povelji UN za glasanje je potrebna dvotrećinska većina, a oni su tražili prostu većinu- dodao je Dačić.

- Ne samo u Beogradu već i u drugim gradovima građani su izašli na ulice- rekao je Dačić.

Delegaciju Srbije u Njujorku predvodio je predsednik Aleksandar Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Na samom početku emisije Zoran Anđelković, nekadašnji predsednik Izvršnog veća Kosova i Metohije, rekao je da smo svedoci tajnog pritiska koji je trajao mesecima na našu zemlju i narod.

- Poslednjih 48 sati je pritisak jer su u prebrojavanju shvatili da jedan broj zemalja želi da vodi svoju politiku, dok Nemačka želi da izgura svoje, kao što je predsednik Vučić rekao.

Anđelković ističe da ćemo danas videti ko su nam prijatelji, ali i to koliko samostalnih zemalja ima u svetu.

Biće mnogo iznenađenja, ja bih voleo da bude više onih pozitivnih.

Foto: TV Pink Printscreen

Aleksandar Raković, istoričar, ističe da je van pameti to što upravo Nemačka ima uvodnu reč.

- Ona je pokretač i logičnio je da ima glavnu reč. Oni smatraju da su to pozvani da daju lekcije i kazne srpski narod. Smatraju ovo revanšizmom za 20. vek. Nemačka je jedan od pokretača novih ratova. Nemačka je bila lokomotiva razbijanja Jugoslavije, kada je Beograd bio jedan od centara sveta.

Raković kaže da Nemačka nije očekivala ovoliki otpor od Srbije.

- Žele da stave stigmu našem narodu, a speru ljagu sa sebe.

Foto: TV Pink Printscreen

Zoran Milivojević, diplomata, ističe da je ovo jedna politička priča.

- Ako Kina glasa protiv i ako Indija bude uzdržana, pokazaće da Zapad nije uspeo u tome da dokaže da i dan danas kontroliše sve. Sve ispod 90 glasova protiv, bio bi to uspeh. Ovaj otpor koji sada pružamo je ulaganje u budućnost!

Foto: TV Pink Printscreen

Marko Miškeljin, iz Centra za društvenu stabilnost, se osvrnuo na to kako će glasati Grčka.

- Teško je čuti ovako nešto uzevši u obzir simpatije koji naš narod gaji prema grčkom. Ukoliko Grčka poklekne, to će biti samo zbog pritiska Nemačke, rekao je Miškeljin, pa se osvrnuo na Crnu Goru:

- Oni su pokušali neki manevar sa tim amandmanom, ali bezuspešno. Nemačka je ta koja sve gura, a svi znamo koja je prva pomisao na tu zemlju.

Anđelković se zatim osvrnuo na način glasanja na predstojećoj sednici.

- Ako neko ne bude prisutan u sali u tom trenutku, znači da nije želeo da glasa. Jer ako bude prisutan, a uzdržan, moraće da odgovara na pitanja zašto nije glaso. Govorim o onim zemljama koje bi mogle da nas iznenade, a hvala onim zemljama koje će glasati protiv. pritisak je veliki, a nije sve u pritiscima, nešto je i u obećanim nagradama.

-Kada bi Grčka bila uzdržana, hvala im. Bez obzira kakav bude ishod, borba koju je predsednik Vučić pružio, zajedno sa našom delegacijom, je za divljenje.

Foto: TV Pink Printscreen

Raković se nada da će država Grčka da se predomisli i ipak ostati uzdržana ili glasati protiv ove rezolucije.

- Sada bi nam pomogli, čak i kada bi ostali uzdržani. Stav grčkog, makedonskog i srpskog naroda u Crnoj Gori je potpuno drugačiji od političkih interesa njihovih zemalja. Srbija stalno pruža, a ne nailazi na pružanje ruke. Ništa se ne bi dogodilo da Crna Gora ostane uzdržana. Destabilizacija Srbije od devedesetih godina često je dolazila i iz Crne Gore. Svaki pritisak drugih Srba, nas emotivno još opterećuje.

Milivojević dodaje da sve zemlje koje budu glasale protiv, možemo tretirati kao suverene države.

Miškeljin ističe da je i samim odlaganjem ove sednice dva puta, Srbija je već pobedila.

- Svaka borba u ovoj situaciji je pobeda Srbije i neuspeh Nemačke diplomatije.

Raković se osvrnuo i na izjave predsednika Republike Srpske, Milorada Dodika, na ovu temu.

- Republika Srpska je na putu samostalnosti, kao što je predsednik Dodik rekao, a ovo je prekretnica. Ona već neko vreme funkcioniše kao odvojena tvorevina. Ukoliko su u političkom Sarajevu želili da se situacija primiri, to je pogrešno i ovo će trajno udaljiti Republiku Srpsku od ostatka.

Foto: TV Pink Printscreen

Nakon uvodne reči Nemačke, u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija obraća se predsednik Aleksandar Vučić.

Odmah nakon toga reč imaju ove zemlje:

- Tajland, Iran, Rusija, Brazil, Vijetnam, Gana, Panama, Peru, Grčka, Crna Gora, Kongo i Sijera Leone.

Anđelković se iznenadio kada je čuo da će i Crna Gora govoriti na pomenutoj sednici, dodajući da ovo pokazuje da je neki pakt koji će delovati protiv Srbije očigledno napravljen.

Vanuata, Antigva, Malavi i Barbuda su povukle kosponzorstvo ove sramne rezolucije!