AKTUELNO

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je jutros da, s informacijom da će Nemačka predstaviti "sramnu" rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, deluje, kako je navela, kao da se svet okrenuo naglavačke - kao da sve ono što je bilo normalno više nije, a da sve ono što je bilo nenormalno sada je normalno.

- Ne mogu da shvatim zašto ovo Nemačka radi, kako je ovo uopše moguće. Da li se iko tamo ne zapita kakav je ovo šamar celom svetu i čitavoj istoriji", rekla je Brnabić za televiziju Hepi, navodeći da je i "jako rano jutros" razgovarala sa predstavnicima nekih zemalja.

Ona je, govoreći o stradanju srpskog naroda, navela da se ovakvom rezolucijom briše "dvadeseti vek i pravi neka nova istorija, novi svetski poredak zasnovan na lažima i brutalnom nepoštovanju bilo kakvih žrtava i pravila".

Pema njenim rečima, ovom rezolucijom se "krši Dejtonski sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine", i predstavlja "skandal nad skandalima".

- U trenutku kad imate žarišta širom sveta, otvaraju još jedno na Balkanu koji je i tako bure baruta. Trudili smo se 30 godina da smirimo situaciju a oni bacaju šibicu koja će raspalilti mržnju. Oni će se pokupiti a mi ćemo ostati ovde u regionu da pokušamo da nađemo način da smirimo tenzije - rekla je Brnabić.

"Opozicija uglas viče da je u Srebernici bio genocid"

Brnabićeva je izjavila i da opozicija "uglas viče da se u Srebrenici desio genocid".

Ona je, gostujući na televiziji Hepi, istakla da bi, da su oni na vlasti, verovatno bili sponzori rezolucije o Srebrenici.

- Na takav snishodljiv stav je Zapad navikao i računao, zato se sad pitaju odakle Srbiji, odakle (Aleksandru) Vučiću hrabrost da nam se suprostavi - rekla je Brnabićeva.

Kazala je da opozicija nikada više nije napadala predsednika Vučića nego sada, u trenutku kada se najviše i najjače bori kako Srbi ne bi bili proglašeni genocidnim narodom, a Republika Srpska genocidnom tvorevinom.

- Samozvana i samozaljubljena elita više nego ikad napada predsednika. Nazivaju ga nečastivim, prete, kažu da je samo ljuštura, mrtav čovek. Bilo bi poštenije da uzmu taj pištolj i pucaju u njega, nego što ga tutkaju u ruke nekoj labilnoj osobi - kazala je Brnabić.