AKTUELNO

Nije isključena mogućnost da pad helikoptera predsednik Irana Ebrahima Raisija nije bila samo slučajnost, kaže spoljno-politički komentator Sofija Tanasić navodeći da možda jeste u putanju "Božija ruka", ali potpomognuta.

Tanasić je govoreći o pogibiji iranskog predsednika Ebrahima Raisija rekla da su spekulacije potpuno normalna stvar u svetlu svega onoga što ceo svet zna o izraelskim i američkim tajnim službama i njihovoj saradnji.

- Sa druge strane, i jedna i druga država i jedna i druga tajna služba imaju zajedničkog neprijatelja, a to je Islamska republika Iran koja u aktima ima zapisano da treba uništiti cionski entitet i Jevreje - navela je Tanasić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodala, kada se uništi ta teritorija, svaki Jevrejin na ovom svetu je nezaštićen.

- Mosad kao služba ima dva zadatka, ta štiti državu Izrael i da štiti svakog Jevrejina na ovom svetu ukoliko bude napadnut - istakla je Tanasić, koja ne isključuje mogućnost da ovo nije bila slučajnost.

- Moguće je da je ovo i bila "božija ruka", ali ja mislim potpomognuta - dodala je Tanasić i ukazala da Izraelska vojska ima tajnu sajber jedinicu koja može da uđe u bukvalno svaki sistem na svetu.

Prema njenim rečima, ta jedinica je jednom prilikom probila iransku zaštitu i ušla u njihove softvere za osmatranje neba.

- Nekih sat vremena, na monitorima nije bilo ničega, a iznad su bili Izraelski avioni. To se ponovilo i prilikom napada na Isfahlen. Oni su neopaženo došli do centra Irana i to je bilo upozorenje - ukazala je Tanasić.

Pukovnik avijacije u penziji Milorad Đošić je ukazao da sada postoje brojne spekulacije.

- Kod naglih manevara tog helikoptera UH1, kao što je ovaj u kojem je bio Raisi, dolazi do odsecanja repnog rotora. Takvi incidenti su se dešavali 30 puta. Helikopter je jako osetljiva letelica posebno u lošim meteo uslovima - ukazao je Đošić.

Foto: TV Pink Printscreen

Istakao je da helikopter nije bio tehnički loš, datira iz 2000. godine, a posada je bila dobra.

Đošić, bez obzira na to što je od tri letelica pala samo jedna, ne isključuje mogućnost da je sve samo slučajnost.

Autor: