AKTUELNO

Misija Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji saopštila je da pažljivo prati slučaj zabrane ulaska srpskog patrijarha Porfirija na Kosovo i Metohiju, zbog čega su zabrinuti i ambasadori Kvinte. Priština odgovara da nema poseta sve dok Beograd krši Briselski sporazum. Juče su se sedmi put sastatili Petar Petković i Besnik Besljimi u Briselu u vezi sa odlukom Prištine o zabrani upotrebe dinara.

Predsednik Matice Albanaca Demo Beriša je istakao da svako zna da je patrijarhu sedište u Pećkoj patrijaršiji i da je tamo sahranjen prvi sprski patrijarh.

- Pokušaj otimanja SPC na Kosovu i Metohiji je na delu, to je sledeća faza Kurtija i njegovih istomišljenika, da se ključni stub opstanka Srba na KiM sruši - rekao je Beriša.

Foto: TV Pink Printscreen

Urednik portala Kosovo-online Miloš Garić kaže da se supština problema vidi iz rečenice da EU izražava zabrinutost, ali opet upozorava obe strane.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ništa do sada ta EU nije uradila, niti bilo ko od autoriteta sa zapada koji imaju uiticaj na Kurtija da mu negde kažu da je anticivilizacijski čin da se srpskom patrijarhu zabrani da se pojavi na Kosovu i da dođe u Pećku patrijaršiju gde inače stoluje - naveo je Garić.

Dodao je da se time krše sporazumi i onemogućava dijalog, ali da je to istovremeno i primitivno.

- Time vodi stvari u jednu novu nesreću, to ne može da dovdede do ničega dobrog - istakao je Garić i ukazao da smo svedoci revizije i moramo da se borimo za prošlost da bi imali budućnost.

Autor: