AKTUELNO

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog najnovijeg napada na crkvu Svete Trojice u Selu Naklo kod Peći.

Prema izveštaju koji je Eparhiji dostavio parohijski sveštenik u Peći, nepoznata lica su provalila i ispisala grafite u crkvi posvećenoj Svetoj Trojici, u selu Naklo kod Peći, među kojima su i poruke “Alahu Ekber”, kao i na albanskom “uklonite ovu crkvu odavde, samo muslimana ima tu”!, ,,ne želimo crkve, želimo džamije….islam je jedina prava vera!”

Obnova je počela 2020. godine kada je očišćena porta i groblje. Kasnije je ograđena porta zajedno sa grobljem,postavljena je stolarija i urađen je krov na crkvi. U ovom selu je pre 2004. živelo 300 pravoslavnih Srba, čijom je inicijativom obnova ove crkve i započela.

Napadi na srpske pravoslavne hramove na Kosovu i Metohiji se kontinuirano dešavaju i posebno su učestali poslednjih meseci. Najvećim delom ovi napadi na crkve i privatnu imovinu imaju etničku i versku pozadinu jer su usmereni konkretno protiv srpske zajednice i Srpske Pravoslavne Crkve.