AKTUELNO

Albanski premijer Edi Rama pre dva dana je, bez saglasnosti grčkih vlasti, napravio miting za svoje pristalice u areni "Galaci" u Atini, a "Kancelarije za interese Kosova" u Atini i njen šef lično, Fitim Gljareva, su bili koorganizatori pomenutog mitinga.

Voditelj: Zaustavite na trenutak, zato što vidimo ovde, izvinite generale, zaustavite sliku ovde gde tapše Rama.

Joanis Baltzonis, general-potpukovnik u penziji: Tapše, naravno.

Voditelj: Ovde tapše Rama i aplaudira uz stihove "Kosovo-Albanija-Makedonija", zato što imamo i razvoj događaja sa novim predsednikom "države Skoplje"(Severna Makedonija) generale.

Joanis Baltzonis: Ima pravo ovo što se pokazuje, reći ću vam i zašto. Znate li ko je bio odgovoran za ceo konvoj i koordinaciju ljudi koji su došli u Atinu, jer nisu došli samo van Grčke, već i iz drugih gradova Grčke. Dakle, ime mu je Fitim Gljareva. Ko je Fitim Gljareva? On je Kosovar i diplomata, rukovodilac "Kancelarije za interese Kosova", koju smo otvorili ovde u Grčkoj.

Voditelj: Kažite to opet, to je šokantna informacija koju nam govorite generale. Kažite opet.

Joanis Baltzonis: Fitim, on je bio odgovoran za dolazak svih onih građana koji su došli autobusima sa područja van Grčke, iz Skoplja, sa Kosova, iz Albanije, itd, kao i iz gradova Grčke. Nije bilo samo iz Atine, bilo je mnogo autobusa i iz Grčke..

Ko je Joanis Baltzonis?

Joanis Baltzonis, general-potpukovnik u penziji i predsednik Helenskog instituta za strateške studije. Završio je Višu ratnu školu, Školu nacionalne odbrane i nosilac je diplome Taktičke obaveštajne škole u Arizonu Vojske SAD. Magistrirao je geopolitičku analizu, geostratešku sintezu i studije odbrane i međunarodne bezbednosti na Nacionalnom i Kapodistrijevom Univerzitetu u Atini.

Tokom karijere bio je i posmatrač EU tokom rata u Bosni (1993-94) i u okviru "European Community Monitor Mission" u Zenici i u Kninu, a u periodu od 2000. do 2003. godine bio je izaslanik odbrane Grčke u Tel Avivu.

Kolumnista je u štampanim i elektronskim medijima, sa preko 800 objavljenih članaka. On je geopolitički analitičar na televiziji i radiju. Takođe predavač je u Ministarstvu odbrane, vojnim školama, institutima, univerzitetima, sa učešćem na konferencijama i seminarima o geopolitici.
Koautor je sledećih knjiga: Istočni Mediteran – sadašnjost i budućnost (2017), Grčko-albanski odnosi, problemi i izgledi (2020), 200 godina od Revolucije 1821. (2021) i Hibridni ratovi (2021).