AKTUELNO

Juče je obeležen Dan sećanja na žrtve ustaških zločina u logoru Jasenovac i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost tim povodom kaže da mnogi pokušavaju da urade reviziju istorije.

Barac kaže da to pokušavaju da urade tako što prikazuju da nisu Nemci činili zločine, već nacisti, kao i da zločini nisu bili Hrvatski, već nekih ustaša koji nemaju veze sa njima.

- Ta kultura sećanja je nama bila zabranjena, a ona je ključan problem. Kada pogledamo taj kameni cvet, on oslikava užase tog rata. Nama je dugo godina bilo zabranjeno da se sećamo naših žrtava i da ih spominjemo. Mislim da je bio dobar govor premijera Vučevića koji je istakao da ne možemo mi sad biti dželati, ne možemo mi biti zločinci kada su se nad nama ti zločini činili - rekao je Barac za Novo jutro TV Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Barac je istakao da se naše žrtve zaboravljaju i ne spominju.

- Ako je i bilo nekog zločina sa naše strane, to se preuveličava. Moramo gledati da se u toku svakog rata dese zločini. Mi nismo dovoljno insistirali na obeležavanju i pominjanju naših žrtava, ali sada imamo tu kulturu sećanja, sada ne dozvoljavamo prekrajanje istorije i vodimo aktivnu borbu koja ima rezultate - kazao je Barac.

Borko Kašanski, urednik političke rubrike u Srpskom telegrafu, rekao je da nema Srbina koji drži do sebe i svog naroda, da ne zna šta se desilo u Jasenovcu i koje su bile razmere zla NDH.

Foto: TV Pink Printscreen

- Dolazeći ovde čitao sam da je jedan opoziocioni list jako zabrinut činjenicom da je u svom ekspozeu Miloš Vučević najavio da je pri kraju projekat nacionalne čitanke, gde će đaci konačno moći da malo više saznaju o mnogim stvarima - rekao je Kašanski.

Kako kaže, dobro je da obeležavamo i da se sećamo i da su sve novine tome posvetile veliku pažnju.